Muhalefeti kendine benzetme çabası…
1- Vergi yükü demek bir ülkede bir sene içinde toplanabilen verginin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı demek; maalesef bu oran hiçbir sene yüzde 20’yi bulmuyor.
2- Toplam vergi geliri 8.3 trilyon TL, bu çok düşük gelirin de zaten 2.6 trilyon TL’si kamu personel harcamalarına gidiyor.
3- 2024 gelir vergisi tahsilatı 1.2 trilyon TL olarak hesaplanıyor. Ama bunun sadece 86 milyar TL’si beyana tabi gelir vergisi olacak, yani yüzde 7’si aşağı yukarı…Bu oran da kabul edilebilir bir durum değil…
4- Vergi sistemimizde bir skandal daha var. Toplam vergi gelirlerinin yüzde 69’u, dolaylı vergilerden, KDV, ÖTV gibi kaynaklardan geliyor.
5-Toplamda sadece yüzde 20 dolayında olan vergi yükünün de yüzde 70’i dolaylı vergi yükü… Doğrudan vergi alınmayan bir ülke gibi Türkiye.
6- Ne yapmalı?
Yapabileceğimiz dolaysız vergileri arttırarak dolaylı vergilerin toplam vergi yükü içindeki payını azaltmak ve böylece de vergi yükünü yüzde otuza yaklaştırmak.
Başka türlü gerçek anlamıyla kamu hizmeti üreten bir devlet haline gelmemiz pek mümkün görünmüyor.
7-Başka?
Her 18 yaşına gelmiş vatandaşın mali yıl içinde elde ettiği tüm gelirleri tek bir gelir beyannamesi ile Maliyeye beyan etme mecburiyeti derhal uygulamaya konmalı…”
Burada duruyorum…
Yukarıda numaralandırarak özetlediğim bölümler son dönemde Fransa Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde de dersler veren Maliye Profesörü Eser Karakaş’ın dün rastladığım yazısındandı.
Aklıma gelen ilk soru şu oldu;
“dolaysız vergileri artırma gerekliliğine dair çabayı vergi reformu paketinde........© Karar
visit website