Din, tarikat, para ve siyasetin yapay zeka üzerinden manipüle edildiği bir kurgu: KÜBRA
Kimlik ve benlik bilincini zedeleyen, duygusal manipülasyonu tanrı ve din metaforu üzerinden anlatmaya çalışırken, siyaset ve tarikat ilişkilerini finansal bir tehdit olarak kullanan, çağımızın vebasını özetleyen bir nüans aslında KÜBRA...
Manipülasyon demişken, psikolojik ve sosyal bir etki türü olan, aldatıcı, yetersizlik algısı, rahatsız edici stratejiler kullanarak insanların algı ve davranışlarını değiştiren olguyu manipülasyon olarak tanımlayabiliriz.
Manipüle edilmiş bir zihin ise, kendi düşüncesini değil, başkalarının düşüncelerini başat kabul eder.
Gerçek ile algı değişimi, gerçek dünya ile zihin arasındaki bağlantı bozukluğu, kişiyi psikolojik olarak baskı altına alma şeklinde değerlendirmeler manipüle edilmiş bireyin özellikleri arasında sayılır.
Bu aynı zamanda psikolojik şiddet olarak da tanımlanabilir…
Son dönemde dijital platformların birbirleriyle rekabet etmesi farklı içeriklerin de çeşitlenmesine vesile oldu. Bunlardan birisi de KÜBRA dizisi...
KÜBRA, bir diziden ziyade Afşin Kum'un aynı adlı kitabından uyarlanmış bir senaryo aslında…
Kurgu da olsa bir distopyanın ağırlığı fütursuzca göze çarpıyor.
Netflix'te yayımlanan KÜBRA dizisi, oyuncu kadrosu ve sıra dışı kurgusuyla, izleyicilerin ilgisini kısa zamanda üzerine çekmeyi başardı.
Başrollerinde Çağatay Ulusoy, Aslıhan Malbora, Ahmet Mümtaz Taylan ve Ahsen Eroğlu'nun rol aldığı dram ve duygu dolu bir seyir vadediyor izleyiciye.
8 bölümden oluşan diziye gelecek olursak, 6 bölüm boyunca izleyiciye yapay zekanın tanrıyı ve inancı insanlara karşı nasıl bir manipülasyon malzemesi olarak kullandığını anlatıyor.
Özellikle İstanbul gibi, kaotik, yoksul yığınların kurtulmak için mucizelere sığınmalarını, kapital düşüncelerin siyasal İslam fikriyle örtüştüğü ve sonuçlarıyla yoksul kesimin preslendiğine dair emarelerin gölgesindeki kurgu, dizide farklı cepheler açmaktan da çekinmiyor…
Gökhan Şahinoğlu, (Semavi) herkesin sevdiği; nişanlısına bağlı, ailesine karşı hassas, çalıştığı torna atölyesinde çok sevilen bir genç.
Her yönden mahallede dürüst, örnek bir karakter ve dini bütün bir genç olarak karşımıza çıkıyor.
Dizinin ilk bölümünde, yanmakta olan arabadaki çocuğu kurtaran Gökhan, hikâyede kahraman olarak gösteriliyor.
Ayrıca askerliğini yaptığı kışladaki saldırıdan sağ kurtulan tek kişi olması, ona "seçilmiş kişi" unvanı verildiğine kanaat getiriyor.
Gökhan, dini sohbetlerin yapıldığı Soultouch uygulamasında KÜBRA adlı kullanıcı hesaptan aldığı esrarengiz mesajlarla Allah'ın kendisine gönderdiği buyrukları yerine getirmek için mücadele verdiğini düşünüyor.
KÜBRA, Gökhan'a sürekli, hayatına ve çevresine dair spesifik bilgiler de içeren mesajlar gönderiyor.
Ta ki şehirdeki tüm........
© Independent Türkçe
visit website