Avrupa Birliği, Türklere vizesiz seyahat hakkı tanıdı
Başlık sizi şaşırtmasın, çünkü aynen öyle oldu, ama bu hak yok sayılıyor.
Avrupa Birliği, Türklere Schengen vizesini adeta işkenceye ve hatta insan hakları sorununa dönüştürmüşken, tarihinin en çok ret kararını vermişken, reddettiği başvurulardan milyonlarca euro kazanmışken, bu yazıyı dikkatle okumanızı öneririm.
Avrupa Birliği'nin (AB) Brüksel, Strasbourg, Luxemburg'daki birimlerinde staj ve eğitim yaparken, Ankara Anlaşması (1963) ile başlayan AB-Türkiye ilişkilerindeki birçok önemli ayrıntıyı öğrenme fırsatı bulmuş, dosyaları, belgeleri, anlaşmaları incelemiştim.
En çok araştırdığım konulardan biri de vizesiz seyahat hakkı oldu.
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kaçak göçmen akınından etkilenen ülkelerden olan Yunanistan'ın, Türkiye ile yeni bir göç anlaşması yapılması karşılığında Türklere vizesiz seyahat hakkı konusunda bir süredir girişimleri vardı.
Yunanistan bu konuda Almanya'nın desteğini almaya çalışırken, 2024'ün ikinci yarısında AB Dönem Başkanı olacak Macaristan'ın Türkiye yanlısı tutumundan da faydalanmanın hesabını yapıyor.
Ama Yunan siyasetçiler tuhaf insanlar.
Çünkü konu 2008'de gündeme geldiğinde, peşlerine Danimarka ve Slovenya'yı da takarak, "Türklere vize serbestliği verilirse uyuşturucu kaçakçıları ve teröristler Avrupa'ya doluşur" iddiasıyla Avrupa Adalet Divanı'na başvurmuşlardı.
Yunanistan'ın son adımı ise Türkiye ile yumuşatma kapsamında Türklere bazı Yunan adalarında "kapıda vize" uygulaması oldu.
Ancak bu uygulama düzgün çalışmadığı için birçok Türk vatandaşı kapıdan dönüyor.
Hatırlayalım, 2016'da Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı sırasında AB Komisyonu, sığınmacı krizi nedeniyle Türkiye ile bir göç anlaşması imzalamıştı.
Türkiye'ye, AB'nin geri gönderdiği kaçak göçmenleri alması, gidenleri engellemesi karşılığında da 6 milyar euro ve vize kolaylığı sağlanacaktı.
Bu kapsamda AB Konseyi, T.C. vatandaşlarına vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı vermişti.
Sonra ortaya 72 kriter sorunu çıktı.
Türkiye'nin, vize serbestliği için söz konusu kriterlerden bazılarını yerine getirmediğini (özellikle terörün tanımını) bahane eden Avrupa Birliği yine yan çizdi.
Oysa, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı verildiği, 1970'ten itibaren Avrupa'nın resmî belgelerinde kayıtlıdır.
Avrupa Birliği'nin vizesiz seyahat hakkımızı nasıl yok saydığını ise TIR şoförleri........
© Independent Türkçe
visit website