menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ödüllü Yazar Betül Fırat: Her insan bir parça yalnızdır

28 1
17.01.2024


Yazılarıma konuk ettiğim edebiyatçı isimlere, “kendinden söz et, neler yazıyorsun” diye soruları hiç sormam. Size de sormayacağım. Sayın Fırat, yaşayan Türk Yazarları arasında edebiyat kimliğinizle önemli bir konumdasınız. Üretiminiz ve eserlerinizle sizi tanıyor, severek okuyoruz. Toplumsal ve bireysel konularda sorularıma geçiyorum.

İsminizin anlamı nedir?

Arapça kökenli bir kelime olduğunu biliyorum. “Bal” anlamında kullanıldığı yazıyor genelde kaynaklarda. Bu balın da şifa olarak kullanıldığı yazmakta. Diğer bir anlamı da manevi temizlik olarak biliniyor. Hz. Meryem ve Hz. Ayşe’nin de lakapları olduğu biliniyor. Diğer anlamlarından da söz edilmekte. Genelde sanatsal özellikleri ağır basan kişiler olarak biliniyor bu isme sahip olanlar.

Aynaya baktığınızda gördüğünüz nedir?

Geçenlerde bir yerde duymuştum; “Kimse kendi yüzünü görmemiştir, herkes sadece yansımasına bakıyor.” diye bir sözdü. Ne kadar yansıma da olsa kendimiz ile ilgili bir izlenimimiz vardır mutlaka. Güçlü bir kadın görüyorum. Bazen hayattan yılsa da yine dört elle kendisine ve hayat sarılan.

Kendi fotoğrafınıza yorum yap deseler kendiniz hakkınızda neler söylediniz?

Sevimli olduğum söylenir genelde. Bunu kendim de düşünürdüm sanırım. Düşünceli halime henüz kimseyi alıştıramamış olsam da genelde vakur bir hava takındığımı kendim de farkındayım, çevremdekilerle de aynı fikirdeyiz bu konuda.

Yazmak, yazabilmek nasıl bir şeydir?

Eğer kendinizi “Yazar” olarak tanımlayıp görüyorsanız sizi siz yapan bir eylem. Yetenek olarak bahşedilmesi büyük bir şans. Yazmak üzerine methiyeler dizecek kadar seviyorum yazmayı. Yazarken bir sınırınız, hayal gücünüze bir paye biçemiyorsunuz. Özgürlüğün anahtarı gibi geliyor çoğunlukla. Hayatta sınırlarımız var, olmalı da ama yazarken doludizgin olmak ve sınırsız olduğumu bilmek içimi rahatlatıyor. Kitaplarım olmadan önce yazdığım kısa aforizmaların anlamı ya da neden yazdığım sorgulanırdı. Yazar kimliğimden sonra bunun sorgulanmaması da ayrı bir rahatlık veriyor insana. İnsan sadece hissettiğini yazmaz. Bazen düşündüğünü bazen de kurguladığını da yazar. Güzel bir söz veya bir aforizma nedensiz de çıkabilir ortaya.

Yazmak aslında sayfalarca anlatabileceğim bir şey. Şimdilik bu kadarı yeterli diye düşünüyorum.

İyilik ve güzellik nasıl gelişir?

İnsani duygulardandır iyilik. Bazen yardım etmek iyilikse bazen de kendi haline bırakmak da iyilikler içine girebilir. Güzellik de iyilik de göreceli kavramlardır bana göre. Kişinin algısına ve toplumsal açıdan değerlerine göre değişen olgulardır. Bunların gelişmesi de yine insana bağlıdır. İnsan bazı şeyleri seçemese de çevresini güzelleştirmeyi ve içindeki iyiliği seçebilir. Tabi bunu yaparken de neyi nasıl nitelendirdiği de önemlidir.

İçinizdeki yalnızlıkla nasıl başa çıkabiliyorsunuz?

Her insan bir parça yalnızdır. Etrafında kim olursa olsun herkes kendini, hayatının bir........

© Hürses


Get it on Google Play