İşte, gerçek İngiliz Hasta
İngiliz yönetmen Anthony Mingella, 1996’da “İngiliz Hasta” isimli bir film yapmış ve başrolünü yine bir İngiliz oyuncunun, Ralph Fiennes’in oynadığı film dokuz Oscar almıştı!
Bu film yirmi beş küsur sene sonra şimdi Netflix’te yayınlanıyor TV’lerde tekrar seyrediliyor ve hakkında yazılar çıkıyor...
Çeyrek asırdan fazla oluyor; İngiliz Hasta vizyona girip bir hayli ses getirince filmin kahramanı hakkında, daha doğrusu Ralph Fiennes’in canlandırdığı karakterin gerçek kimliği hakkında uzun bir yazı yazmıştım.
Yazdıklarım öyle kitaplara yahut akademik makalelere değil, bana anlatılanlara dayanıyordu; zira İngiliz Hasta yaşca benden hayli büyük olan ve artık maalesef hiçbiri hayatta bulunmayan bazı dostlarım ile 1940’lı senelerde yakın arkadaşlık kurmuş, ben de onların söylediklerini nakletmiştim ve filmin seneler sonra tekrar alâka görmesi üzerine, aynı konuyu tekrar yazıyorum...
İşte, İngiliz Hasta’nın filmde hikâye edilenden çok daha hızlı olan gerçek hayatı:
“İngiliz Hasta”, aslında bir Macar asilzadesiydi. Tam adı Lazslo Ede Almasy idi ve “Kont Almasy” (okunuşu: Almaşi) diye tanınırdı. 1895’te, o zaman Habsburg Hanedanı’nın iktidarda olduğu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun, bugün Avusturya’nın sınırları içerisinde bulunan Bernstein kasabasında doğdu ve 56 senelik hayatını bir maceradan öbürüne dalarak geçirdi.
İngiltere’ye okumaya gitti ve Birinci Dünya Savaşı’nın patlamasından hemen önce memleketine hem diploması, hem de pilot brövesi ile döndü. Savaş senelerinde imparatorluğun “en fazla düşman uçağı düşüren pilotu” unvanını kazandı, sonra o devrin asillerine mahsus meraklardan birine kapıldı ve imal edilen yeni model otomobillerin deneme şoförlüğüne soyundu. Yine o senelerde moda olmaya başlayan rallilere katıldı, 1926’da o zamanın en modern otomobili sayılan Steyr marka araçla ilk büyük yolculuğuna çıktı: Mısır’a gitti, Nil’i boydan boya geçti, Sudan’a kadar uzandı ve Kahire’ye döndü.
Almaşi’nin hayatı, işte bu seyahat ile değişti: Çöle aşık olmuştu! Binlerce kilometre........
© Habertürk
visit website