Ticarete sınır mı, yoksa vergi mi?
BAŞLIKTAKİ soru sadece içinde bulunduğumuz bu coğrafyanın değil, bütün dünyanın üzerinde tartıştığı bir konu…
Öyle görünüyor ki bu yılsonundan itibaren çok daha fazla tartışacağız…
Nedeni de 1997 Kyoto’da atılan adımın ardından, 2015 Paris Anlaşması ile güçlenen ve 2021 Glosgow’da da ekler alan, 2050 yılına kadar çevreye Sıfır Karbon Yayılımını hedefleyen ilkeler bütünü…
Son günlerde gelen yüksek yağış ve ısı değişikliğiyle sıklıkla karşılaştığımız iklim dengesizliğinden çıkmak için ülkelerin büyük bölümü Birleşmiş Milletlerin öncülüğünde hazırlanan iklim ve çevre anlaşmalarına imza koydu...
TÜRKİYE HEDEF BÜYÜTTÜ
Türkiye de bu kapsamda 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefi ilan etti…
Önceki yıl Mısır’ın Şarm El-Şeyh şehrinde yapılan Taraflar Konferansı’nda da 2030’a kadar vaat ettiği !’e varan azaltma hedefini yükselterek A’e çıkardı.
Bu kapsamda 500 milyon ton emisyon azalımı yapıp, 2038 yılında da en tepe noktaya ulaşacağına söz verdi.
Türkiye ile birlikte birçok ülke de bu kapsamda içten yanmalı motorla çalışan otomobillerden vazgeçip, elektrikli otomobillere yönelmek için adım attı.
İKLİM VERGİSİ GELİYOR
Ancak belirlenen ilkelere ulaşmak ağır koşullar ülkelere ağır ekonomik yükü de beraberinde getiriyor.
Yale Üniversite’sinde yapılan araştırmaya göre, tüm bu etkilerin ülkelere yüklediği küresel maliyet 1,6 trilyon doları buluyor.
Ülkeler de yüklendiği masrafı, çevreyi kirletenlere yükleme konusunda kararlı…
Son günlerde kanun çıkarılması için hazırlıkların yapıldığı ileri sürülen İklim Vergisi de bunların arasında yer alıyor.
Birçok ülkenin uzun yıllardır uygulamaya koyduğu herkesin kirlettiği kadar sorumlu olacağı sistemin getirilmesi hedefleniyor.
100 KİLOMETREDE 3,7 LİTRE YAKIT SINIRI...
Bu kapsamda ABD de İklim Değişikliğiyle Mücadele Stratejisi’nin bir parçası olan Araç Kilometre Kuralını sıkıştırma kararı almış…
Buna göre otomobil........
© Habertürk
visit website