Evrenin Antarktika'da kaybolan büyük sırları
ANTARTİKADAKİ buzullar, sadece Dünya değil, evrendeki geçmişe dönük de önemli veriler sunar…
O denlidir ki, M.S. 500 yılında Roma’da kaç gemi olduğunu öğrenmek için Grönland’daki veya Antarktika’daki buzullara bakılır…
Bırakın gemi sayısını, buzullardan binlerce yıl önce üretilen pipo, tencere veya para miktarı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve James A. Robinson birlikte yazdıkları Ulusların Düşüşü kitabının bir bölümünde bundan söz eder.
Grönland’daki buzul örneklerinin Roma’nın erken dönemlerindeki ekonomik gelişmenin izini sürmek için kullanıldığına işaret eder...
Sadece gelişimini değil, gerilemesinin izini sürmek için de kullanıldığına vurgu yapar.
GEMİ ADEDİNİ BULMAK OLASI
Grönland’daki buzulların, M.S. 500’e gelindiğinde Roma’daki gemi adedinin 180’den 20’ye düştüğünü, Akdeniz ticaretinin çöktüğü bilgisini verdiğini belirtir.
Bazı bilginlerin 19. yüzyıl sonuna kadar Roma dönemindeki hacmine ulaşamadığını söylediklerini aktarıp ekler:
“Romalılar gümüşü madeni para yapımında kullanırken, kurşunun pipodan, sofra gerekçelerine kadar geniş bir kullanım alanı vardı. M.S. ilk yüzyılda doruğa ulaştıktan sonra, buzul örneklerindeki kurşun, gümüş ve bakır tortusunun miktarı gerilemeye başlıyor…”
BUZULUN SUNDUĞU VERİLER
Sözünü ettiği bilim insanları, buzulbilimciler…
Yaptıkları da buzul içine bir boru göndermek ve içindeki katmanları yıllara pay etmek…
Çünkü dünyanın rüzgar döngüsü bir yerden çıkan dumanın kalıntılarını olduğu gibi buzulların üzerine bırakıyor.
Dolayısıyla M.S. 500’de Roma’daki bir gemi atölyesindeki işçinin, ateş altında demiri işlerken çıkardığı duman olduğu gibi Grönland’a dökülüyor.
Yıllar itibarıyla orada oluşan katmanlara bakılarak yüz yıllar önce nerede ne kadar gümüş, bakır, kalay veya kurşun işlendiğine ilişkin verilere ulaşmak da kolay........
© Habertürk
visit website