'163 yıl sonra arkeolojik kazı alanlarını millileştirdik'
Sırtında kaplan taşıyan bu adam bana ne anlatıyor?
Şanlıurfa Müzesi’nin orta yerinde durmuş 12 bin önce yapılmış bir heykele bakarak ‘sırtında kaplan taşıyan adam’ heykelinin benimle konuşmasını bekliyorum. Onun yerine “Tarihten öğrenebileceğimiz tek şey tarihten hiçbir şey öğrenemeyeceğimizdir” diyen Hegel’in sesini duyuyorum. “Tarih bize hiçbir şey öğretmeyecek” diye Sting’le düet yapıyorlar kafamın içinde...
Oysa müzedeki binlerce parça tarihi eserin her birinin anlatacak bir öyküsü var. Gerçek boyutlarındaki akbabanın, yaban domuzunun, sürüngenlerin, kuşların hepsi binlerce yıl öncesinden bir şeyler söylüyorlar.
Neredeyse 12 bin yaşında olan, 1.80 cm boyunda, gerçek insan ebatlarında yapılmış bilinen en eski heykelin boynundaki ‘V’ şeklinde kolyenin hiçbir anlamı olmadığına kimse inandıramaz beni. Heykelin göz çukurlarına daha canlı görünsün diye siyah siyah obsidyen parçalar yerleştiren sanatçının anlatmak istediği bir şeyler olduğu açık. Peki modeli kimdi, bir arkadaşı mı, kardeşi mi, belki de oğludur, kendisini mi model almıştı acaba? Böyle bir heykel yapmaya neden ihtiyaç duymuştu?
SANATÇI KÜLTÜR YOLU FESTİVALİNDE 16 İLDE 40 BİN
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2021 yılından beri sürdürdüğü ‘Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin Şanlıurfa ayağı için kentteyiz. 4 yılda Avrupa Festivaller Birliği üyesi olan Kültür Yolu Festivali, 2024 Türkiye’nin 7 bölgesinde 16 şehirde halkla buluşacak.
Şanlıurfa sokaklarında dolaşırken festival hareketliğini görüyorsunuz. Festivalin merkesi Şanlıurfa Müzesi'nin bahçesine kurulan dev sahne 9 gün boyunca sürecek konserler için hazırlanırken söyleşiler sergiler dahil 300’den fazla etkinlik hemen Şanlıurfalılar hem de festival için kente gelecek yerli-yabancı turistlerle buluşacak.
Festival ilk günü Şanlıurfa’da buluştuğumuz Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin gördüğü ilgiden çok memnun. Müzedeki konser alanını dolaşırken etrafının saran Urfalılar’la sohbet ediyor çocuklarla fotoğraflar çektiriyor.
Canlı yayınlar, röportajlar sonrası, binlerce yıl önce insanların yaşadığı mağaralara bakan müzenin bahçesinde buluşuyoruz Bakan Ersoy’la... Festivalin 4 yıl gibi kısa bir sürede çok yol kat ettiğini belirtip bu yıl 16 ilde 40 bin sanatçının 600 mekanda, 6 binden fazla etkinlikle insanlarla buluşacağını söylüyor: "Kültür Yolu Festivali'yle ilgili birçok şehirden talep geliyor. Şehir sayısı artacak. Geçen sene 11'di. Bu sene 16, önümüzdeki sene 20 şehir olacak. Hedefimiz 2028'de 35 şehre çıkmak. Büyükşehir olma şartı arıyoruz. Her sene aynı bölgede iki farklı şehir açıklamıyoruz. Nüfus ne kadar kalabalıksa bizim için o kadar öncelikli. Daha çok kişiye erişmek istiyoruz. Turizm potansiyeline bakıyoruz. 30 büyükşehrimiz var, 2028'e geldiğimizde hepsi festivale dahil olmuş olacak."
“ARKELOJİ ALANINDA 60 YILDA YAPILANI 4 YILDA YAPACAĞIZ”
Şanlıurfa'nın dünyanın en büyük ve en kapsamlı festivalinin bir parçası olduğunu belirten Bakan Ersoy, şöyle devem ediyor: "Burası Peygamberler diyarı. Her bir zerresinde çok derin, çok zengin bir maneviyat var. Sadece bu yönü bile Şanlıurfa’yı ayrıcalıklı bir yer yapıyor. Ama sahip oldukları burada bitmiyor tabii. Göbeklitepe ile ortaya çıkan ve insanlık tarihine dair kabulleri değiştiren muazzam bir arkeolojik zenginliği de var, Şanlıurfa’nın. Biz bu zenginliği; uluslararası ölçekte yürütülen, dünyanın en saygın ve kapsamlı arkeoloji projelerinden biri olan 'Taş Tepeler' ile gün yüzüne çıkarmayı sürdürüyoruz. Rahatlıkla söyleyebilirim ki, Şanlıurfa şu anda dünya Neolitik Çağ araştırmalarının da merkezidir.”
Sadece Şanlıurfa değil Türkiye’nin dört bir köşesinin dünyanın en önemli........
© Habertürk
visit website