menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Seçimde hangisi daha zehirli: Deepfake mi, hakiki nefret dili mi?

45 0
25.04.2024

2024 Süper seçim yılının 44 gün sürecek en uzun, en kalabalık faslı 19 Nisan’da Hindistan’da başladı; yaklaşık 50 ülkede dünya nüfusunun yarısı, tarihin en geniş katılımlı küresel demokrasi testinde iradesini sandıkta gösterecek. Ancak siyasi rekabete yapay zeka üretimi deepfake ses ve görüntülerin karışmasıyla demokrasinin dumura uğratılacağı yolunda kuvvetli kaygılar var.

Deepfake bahsinde en şaibeli ülkelerden biri Hindistan; 1 Haziran’da sonuçlanacak genel seçimlerde oy kullanacak yaklaşık 1 milyar seçmen manipülasyon rüzgarı altında. Ülkenin “deepfake kralı” diye tanınan Divyendra Singh Jadoun Washington Post’a anlatmış, “Kampanyada yüzlerce politikacı etik dışı içerik için kapımı çaldı. Rakiplerinin gaf yaptığını afişe eden fake ses kayıtları veya pornografik görsellerle fotomontaj istediler” diyor. Bazıları da düşük kaliteli deepfake video talebinde bulunmuş ki, herhangi bir kirli çamaşırın hakiki videoları piyasaya çıkarsa, bunların fake olduğuna dair şüphe uyansın. Bollywood sahneleri ve TV reklamlarında yapay zeka kullanımıyla ünlenen Jadoun, bu talepleri geri çevirdiğini söylüyor.

Çevirmese ne olur!

Ülkede demokrasiyi esas zehirleyen pratik, kimlik siyaseti güden nefret dilinde yatıyor. Hindu milliyetçisi Başbakan Narendra Modi, on yıllık iktidarında Müslüman nüfusu ötekileştiren siyasetiyle ülkede derin bir kutuplaşma yarattı ve aynı retorikle devam ediyor. Seçim başladıktan sonra Racastan mitinginde sarf ettiği sözlerle nefret dilini nirvanaya vardırdı Modi. “200 milyonluk Müslüman nüfusu, ülkenin varlıklarını sömüren dışarıdan sızmış ajanlar” diye niteledi.

Başbakan Modi, muhalefetteki Kongre Partisi’nin iktidara dönmesi halinde olacakları mitingde şöyle tasvir etti: “Sizin ne kadar varlığınız varsa hepsini alıp daha fazla çocuğu olanlara dağıtacaklar. Dışarıdan sızanlara dağıtacaklar. Onlara göre Müslümanlar, ülkenin kaynakları üzerinde öncelikli hak sahibi. Alın teriyle kazandığınız paranın, sızmalara verilmesini ister misiniz?” Sorusuna karşılık kitleden büyük alkış topladı. Benzer suçlamaları pazartesi günü Uttar Pradeş’te de tekrarladı.

Modi konuşmasında, Kongre Partisi’nden eski Başbakan Manmohan Singh’e atıf yapıyordu; Singh Hindistan’da azınlıkların ekonomik yönden güçlendirilmesi gereği üzerinde duran bir liderdi.

Modi’yi nefret dili kullanmakla suçlayan Kongre Partisi, Seçim Komisyonu’na şikayette bulundu ve “Siyasi manifestomuz Hindistan’da her birey için eşitlik ve adalettir” dedi.

Modi’nin milliyetçi Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) 4 Haziran’daki oy sayımından zaferle çıkacağı kesin gibi. Hindular 1.4 milyarlık nüfusun yüzde 80’ini oluşturuyor ve BJP ülkenin kuzey kesimlerinde kuvvetli destek buluyor; diğer eyaletlerde ise BJP’nin Kongre ve bölgesel partilerle ittifakı var. Böylece Modi büyük ihtimalle üçüncü kez iktidar koltuğuna oturacak.

BJP Hint kimliğini Hinduizmle tanımlıyor. Britanya........

© Habertürk


Get it on Google Play