menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

TL ve borsa niye %50 iskontolu?

59 0
09.09.2024

Bu yıl finansal piyasalar sonbahara yüksek türbülansla giriyor. İlki 5 Ağustos’ta yaşanan sert günlük düşüşlerin ikincisi ve daha küçük çaplısı 3 Eylül’de geldi. 5 Ağustos şokunda Japon Yeni kaynaklı carry trade işlemlerinin çözülmesi etkiliydi. ABD’nin resesyona girmesi ve savaş korkusu da rol oynadı.

➔ Ancak aşırı hareketlerde rol oynayan bir de fiyatların genel düzeyi var. 15 yıldan beri arada büyüklü küçüklü düzeltmeler yaşansa da varlık fiyatları değerleniyor. Pozitif trend devam ediyor.

➔ Bitişikte yer alan grafiği aslında geçen hafta pazartesi günkü yazı için hazırlamıştık. Piyasaların nereden nereye geldiğini anlatmak isteyecektik ama yazı uzayınca geri kaldı. Bir hafta içinde yaşananlar da aslında bu tabloyu daha anlaşılır ve anlamlı kılınca dokunmadan yayınlama kararı aldık.

➔ Seçili piyasaların başlangıcı olarak küresel krizin dip noktası olan 9 Mart 2009 değerlerini baz aldık. 30 Ağustos 2024 de tarihi yüksek seviyelere ulaşıldı. Aradan geçen 15.5 yılda değer artışları yanında son bir haftadaki kayıpları söyle:

TEKNOLOJİ ZENGİNLERİ

➔ Borsalar içinde en önde olan teknoloji hisseleri. Nasdaq Bileşik Endeksi 1.265 puandan 17.714’e çıktı ve yüzde 1.299 prim yaptı. Veya 15 yılda dolar bazında 13 kat yükseldi.

➔ Son bir haftada ise Nasdaq yüzde 5.7 geriledi. Borsaların sürükleyicisi haline gelen Nvidia hisse senetleri ise haftalık yüzde 13.8, tepe noktasına göre yüzde 26.5 geriledi.

➔ S&P 500 Endeksi de teknoloji hisselerinin payının da etkisiyle geçen hafta her günü düşüşle geçirerek yüzde 4.3 düştü. S&P 500’ün son 15.5 yıllık artışı yüzde 747’ye ulaştı.

➔ Klasik şirketlerin yer aldığı Dow Jones ise 15.5 yılda yüzde 535 prim yaptı ve teknoloji endekslerinin belirgin şekilde altında kaldı.

➔ Avrupa bölgesi şirketlerinden oluşan Eurostoxx600 Endeksi’nin primi ise Dow Jones’un yarısını bile yakalayamadı ve yüzde 237’de kaldı. Tam da Avrupa ekonomilerinin durumunu yansıtan bir performans denilebilir.

➔ Çünkü aynı dönemde gelişmiş ve gelişmekte olan tüm dünya borsaları MSCI endeksi ile yüzde 383 prim yaparak Avrupa borsalarının üzerine çıktı. Dünya borsaları geçen hafta yüzde 3.7 kayba uğradı.

➔ Gelişmiş borsaların artışı yüzde 435’i bulurken gelişmekte olan borsalar yüzde 127 primde kaldı.

DÜNYA BORSALARI AYA BİZ YAYA

➔ Son 15.5 yılda Türkiye Borsası’nın performansı ise kötü. Yine MSCI........

© Habertürk


Get it on Google Play