Faiz farkı ile güçlü dolar zayıf euro
Çin’in piyasalara getirdiği teşvik paketi büyük bir heyecan yarattı. Küresel piyasalarda para kısa bir süreliğine kıta değiştirdi, Amerika’dan Asya’ya geçti. Bu da Çin borsasının üç hafta gibi kısa sürede yüzde 36.6 sıçramasına yol açtı.
➔ Tam da Batı borsalarını sürükleyip taşıyacak bir çıpa arayışında olduğu bir dönemde Çin gibi dünyanın ikinci büyük ekonomisinin iyice ucuzlamış borsası bu iş için biçilmiş kaftandı.
➔ Bu nedenle ABD borsalarından çıkanlar Çin ve Asya borsalarına geçti. Ancak umduklarını bulamayacakları kısa bir sürede anlaşılınca geçen hafta da geri dönmeye başladılar. Çin borsası yüzde 36.6 yükselişin ardından yüzde 12.5 geriledi.
➔ Şangay Borsası Birleşik Endeksi 18 Eylül 2.690 puandan başladığı yükselişinde ekim ayının ilk haftası tatille geçirip 8 Ekim’deki ilk günde 3.674 puana yükseldi. Endeks bu sürede bin puana yakın arttı ve geçen hafta sonu 3.188 puana geri döndü.
STRATEJİK HATA MI?
➔ Böylece borsalar Çin’in öncülüğünde koşacak at veya fırsat bulmuşken geçen hafta itibariyle bunu kaybettiler. Çin kapitalist sistemin merkezine öncülük etmede ya tecrübesi eksikti ve yetersiz kaldı ya da bunu istemedi.
➔ Çünkü küresel çapta paranın Çin piyasalarına yönelmesini sağlayacak yolda sanki müthiş stratejik bir hata yaptılar.
➔ Önce teşvik programını Çin Merkez Bankası Başkanı önceki hafta açıkladı.
➔ Ancak ekonomiye ve piyasalara destek paketi tek bacaklıydı, sadece para ayağı üzerine kuruluydu.
➔ Günü kurtaran para paketi tamamdı ama geleceği şekillendirecek yapısal tarafı yoktu.
➔ Yapısal tarafı, reel şirketlerin dönüşümü, borçların eritilmesi, tüketimin artırılması gibi konular eksikti.
➔ Doğal olarak gazeteciler paketin devamını sordular, “İleriye yönelik başka açıklayacağınız şeyler var mı? diye defalarca, soruyu evirip çevirip yenilediler.
ÇİN’İN TEPTİĞİ FIRSAT
➔ Bu açıklamanın sonrasında piyasalarda oluşan paketin yarım bırakılmayacağı ve arkasının........
© Habertürk
visit website