menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Türkiye dümenini batıya kırdı mı? (Kayseri-Suriye olayları)

33 296
04.07.2024

Erdoğan ŞİÖ toplantısı münasebetiyle bulunduğu Astana’da, yarın, uzun bir aradan sonra, Putin ile görüşecek. Kremlin, gündemde çok hassas ve hayati derecede önemli konular olduğunu açıkladı. Putin genel seçimlerden sonra Türkiye’nin başlattığı Batıyla uzlaşma stratejisinden son derece rahatsız olduğunu giderek sertleşen beyanatlarıyla gösteriyor. Mart sonunda Türkiye’ye yapacağı seyahat, Putin’in yurtdışına çıkmasının güvenli olmadığı gerekçesiyle iptal edildi. Daha sonra Çin, Beyaz Rusya, Özbekistan ve Kuzey Kore’ye giden Putin, haziranın ilk haftasında yaptığı açıklamada Batı’dan finans bulunmasından ve Rusya ile ekonomik ilişkilerin kısıtlanmasından son derece rahatsız olduklarını ifade ederek Türkiye’yi üstü kapalı olarak tehdit etti.

Türkiye uzun süredir Batı ve Avrasya blokları arasında denge siyaseti yürütüyor. Ekonomik durum, ABD’nin tavizler vermeye hazır olduğunu göstermesi ve Avrasya Blokunun özellikle Ukrayna savaşı yüzünden zayıflaması, Ankara’yı Batıdan yana yeni bir denge kurmaya itti. Seçimlerden sonra Türkiye’nin makas değiştireceği uluslararası kamuoyunun malumuydu. Zira Türkiye ticaretinin p kadarını Batı ülkeleriyle yapıyor. Dış borçlarımızın ’ı batılı bankalara. Memleketimize gelen turistlerin ’den fazlası ya Avrupalı ya da Batı’dan etkilenen Arap ülkelerinden.

Bazı analistler İran ve Rusya’yı örnek gösteriyorlar ama bizim topraklarımızdan petrol ve gaz fışkırmıyor. Onlar 5-10 dolar aralığında mal ettikleri petrol ve gazı 15-20 katına satarken biz binlerce dolar ihracattan elde ettiğimiz karla 1 varil petrol yahut 1 metreküp gaz alabiliyoruz. Kaldı ki sahip oldukları zenginliklere rağmen Rusya ve İran’ın durumu ortada. MHP’nin Batıya yönelmeye karşı olduğu iddiası, gerçekçi değil. Bahçeli’nin Batıya yönelme siyasetini, ABD’yi, Avrupa’yı hatta NATO’yu eleştirmesinin nedeni, hükümetin yani Türkiye’nin elini güçlendirmek. Daha az taviz verilerek daha çok kazanım elde edilmesini sağlamak.

Politika değişikliğinin ilk önemli göstergesi İsveç’in NATO üyeliğine olan........

© Habererk


Get it on Google Play