menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yöneticiler, öğretmenler ve anne-babalar ekseninde PISA

15 0
29.12.2023

Katılımcı tüm ülkelerin eğitim sistemlerini çok boyutlu değerlendirmelerine fırsat veren PISA, ülkelerin politika belirleyicilerine kendi öğrencilerinin bilgi ve beceri düzeyleri konusunda rehberlik eden ve projeye katılan diğer ülkelerdeki öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinden onları haberdar eden uluslararası ölçekli bir proje olarak nitelenebilir. PISA uygulamalarında öğrencilerin matematik okuryazarlığı, fen okuryazarlığı ve okuma becerileri ölçülmekte; ilaveten özgüven, motivasyon, aileden görülen destek, okula karşı tutum, öğretmenden algılanan destek, okulda kendini güvende hissetme düzeyi gibi birçok duyuşsal özelliğe ilişkin veri toplanmakta. Projeyi ayrıcalıklı kılan husus, sorularının, öğrencilerin neyi bildiklerinin ötesinde öğrendikleri bilgi ve becerileri okul içi ve okul dışı günlük yaşamlarında ne düzeyde iyi uygulayabildiklerine odaklanması ve bu becerileri, 21. yüzyıl becerileri perspektifinde ele alması.

21. yüzyıl becerileri derken raporun dikkat çektiği hususlardan birine değinmekte fayda var. Dijital dünyada okuma, artık artan enformasyon arzı ve tüketiminin beraberinde getirdiği zorluklarla da mücadele etmeyi zorunlu kılıyor. Dijital ortamlarda denetimsiz ve bağlamından koparılmış enformasyonun yoğun dolaşımının önemli bir bilgi güvenliği sorunu olduğu günümüzce sıkça tekrarlanıyor. Bu noktada 21. yüzyıl becerileri kapsamında yalan haber ve dezenformasyonu deşifre edebilecek okuryazarlık becerilerinin gelişimine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğu da bu tekrardan payına düşeni alıyor. Raporda açıkça görüleceği üzere Covid-19 pandemisinin ortaya koyduğu kriz “gençleri giderek daha değişken, belirsiz ve muğlak bir dünyaya hazırlamak için özerk ve ileri okuma becerileri geliştirmenin aciliyetini ortaya koyuyor.” Çevrim içi mecraların pandemi döneminde, onlara yönelme isteğimizi kamçılayacak işlevsel olanaklar/fırsatlar (eğitim, çalışma, eğlenme, sosyalleşme gibi) sunması sebebiyle çok daha yoğun bir biçimde sahiplenilmesi, eleştirel medya okuryazarlığı becerisinin edinimini zorunlu kılıyor. Çünkü dijital dünyadaki riskler tam olarak da dijital ortamların sunduğu bu olanaklar/fırsatlar içerisinde gizli.

Yine konuya dönersek PISA uygulamasının her döneminde, bir alan ağırlıklı alan olarak seçilmekte ve o alana ilişkin daha detaylı analizler gerçekleştirilmekte. Örneğin PISA 2022 uygulamasında ağırlıklı alan matematik........

© Haber7


Get it on Google Play