Cennet Hizmetçileri II
Hûriler Cennet’e girecek erkekler ve kadınlara verilecek genç kadın görünümlü Cennet hizmetçileridir. Vildân gibi onların da cinsiyetleri yoktur. Özellikleri sürekli eşlik edecek çok özel hizmet- çiler olmalarıdır.389
Kur’ân ve Sünnet’te Hûr olarak geçen kelime Türkçemizdeki çoğulu çoğullaştıran ğalat-ı meşhûr ifadesiyle Hûriler şeklinde kullanılmaktadır.
Hûr Kelimesi Kur’ân’da dört yerde geçmektedir.
Üç yerde dişil çoğul olan ‘În ile, bir yerde de yine dişil çoğul olan Maksûrat ile sıfatlanmıştır.
Bu dört yerden ikisinde ise -erkek ve kadın- Cennet’liklerin “Hûrun ‘În” ile tezvîc edilecekleri; kendilerine refakat ettirilecek özel hizmetçileri olacakları, açıklanmaktadır.
Şimdi genel kabul gören nüzûl sırasına göre ve kadınlar zâviyesinden bakarak da okuyabileceğimiz bu âyetleri sunalım:
“İşte böyle, Biz o Cennetlik olan Müttakîleri Hûrun În ile tezvîc edeceğiz.”390
“İşte böyle, sıra sıra dizilmiş koltuklara yaslanırlar. Biz o Cennetlik olan Müttakîleri Hûrun În ile tezvîc edeceğiz.”391
“(Ebediliğe erdirilmiş gençler olarak Vildân) ve sedeflerinde saklı inciler gibi olan Hûrun În.”392
“(Cennet hizmetçileri arasında bir de) çadırlarda görevlendirilmiş Hûr vardır.”393
-Hûr Kelimesinin Dil Tahlili ve Anlamı
Hûr kelimesi, güzel gözlü anlamına gözlerinin akı bembeyaz, karası da simsiyah olan erkek manasına gelen Ehveru’nun çoğulu olduğu gibi aynı göz özelliklerini taşıyan kadın manasına gelen Havra’nın da çoğuludur.394 Kur’ân’daki Hûr, Hâvrâ’nın çoğuludur.
Çünkü Kur’ân, Hûr’u dişil olan “Kasırâtüt-Tarf” tamlamasına vasıf kıldığı “‘În” ve de dişil olan “Maksûrat” ile nitelemekte ve böylece Hûr’u kadın görünümlü Cennet hizmetçileri anlamına kullan- maktadır.395
Hûr’un (Hûrilerin) Kur’ândaki Vasıfları
1-Yukarıda değinildiği üzere Hûr, Kur’ân’da üç yerde ‘În ile vasıflandırılmıştır.
‘În, iri / güzel gözlü erkek anlamına gelen E’yen / ile aynı özellikteki kadın mânasına gelen ‘Ayna’nın çoğuludur.396
2-Hûr yani Hûriler bir yerde de “Emsâlil-lü’lüil-Meknûn” (se- definde saklı inciler) ile tavsif 397
3-Hûrilerin üçüncü vasfı da Maksûrat’tır. Maksûrat ise beraber kullanıldığı fil-Hıyam ile birlikte Cennet çadırlarına hasr edilen; çadırlarda görevlendirilen kadın hizmetçiler mânasına gelmektedir.
Burada bir not düşürerek, Cennet’e girecek kadınların 13 vasıfla nitelendiğini, Cennet hizmetçileri olan Hûrilerin ise, hizmete ilişkin olan Maksûrat dışında iki sıfatla vasıflandırıldıklarını hatırlatalım.
Bunlardan ‘În Cennet’e girecek kadınlarla, “Sedefinde saklı inciler” de erkek görünümlü Cennet hizmetçileri olan Vildân ve Cennet’liklerin çocukları olan Ğılmân ile müşterektir.
Hûrilerin Hizmet Türleri
Yukarıda değinildiği üzere........
© Haber Vakti
visit website