menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yaratılışı Kabul veya Reddetmek

6 0
27.02.2024

Kıymetli okuyucularım! Bir süredir basın, yayın ve sosyal medyada yaratılış konusunda ciddi tartışmalara şahit oluyoruz. Bir kesim yaratılışa karşı çıkarken, Bilimler Işığında Yaratılış üzerine yıllardır çalışan bir ekip de yaratılışın varlığı üzerine çalışmalarını devam ettiriyor. Bu günkü köşe yazımızda yaratılış konusunu yıllarca bu alanda çalışan ve bilimsel kongrelerde bildiriler sunan Prof. Dr. Kazım Uysal’ın yaratılış ile ilgili fikirlerine yer vereceğiz.

Adnan Kalkan: Hocam yaratılışla ilgili farklı kesimler farklı düşünceler ortaya atıyor. Bu da gençlerimizde düşünce bunalımına sebep oluyor. Yaratılışı anlamayı teşvik mi edelim karşı mı çıkalım? Konu hakkında bizi bilgilendirirseniz memnun oluruz.

Prof. Dr. Kazım Uysal: Yaratılışa karşı çıkmak ideolojik bir körlüktür
Bilim insanı bir fikrin veya ideolojinin esiri olmamalıdır. Olaylara bütüncül bakabilmeli ve yorumlayabilmelidir. Bilim insanı taraflı yani indirgemeci bakarsa hata yapar. Materyalist felsefe taraftarları ilmi verileri indirgemeci bir bakışla değerlendirirler. Sadece maddeye bakarlar, manayı ihmal ederler. İnsanın cesedini incelerler, ruhunu görmezden gelirler. Taraflı ve indirgemeci bakışlarının neticesi olarak da maddenin ifade ettiği manayı göremezler ve yaratıcıyı bulamazlar. Hâlbuki ilmi verileri bütüncül değerlendiren bir bilim insanına göre, içinde yaşadığımız bu muhteşem sistemin yoktan var edilmesi ve sürdürülmesi, bir yaratıcının varlığını zorunlu kılar. Varlık âlemindeki hikmetli organizasyon ve varlık âleminden çıkarılan tüm ilmi veriler bir yaratıcıyı gösterir. Varlık alemindeki tüm sanatlar ilahi sanatkarı, tüm eserler ilahi ustayı açıkça bildirir. Hal böyleyken, yaratılış hakikatine karşı çıkmak hele de bunu bilim adına yapmak tam manasıyla ideolojik bir körlüktür.

Yaratılışa karşı çıkmak insani değildir
Canlılar içinde sanattan sanatkârı, eserden ustayı anlayabilen tek canlı insandır. Olaylar arası ilişki kurarak ve mantık yürüterek problem çözebilen ve sonuca gidebilen tek canlı insandır. O halde içinde yaşadığımız bu muhteşem sistemin sahibini, bu harika sanatların sanatkarını anlamak da insani bir görev ve sorumluluktur. Görmezden gelmek veya sadece maddeye odaklandığından........

© Haber Vakti


Get it on Google Play