menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bir kongrenin hikayesi

15 0
07.11.2024

Anadilinde sağlık özelikle Kürt hekimler için zorlu bir mücadele alanı olmuştur. Hem uzun yıllar resmî kurumlarda Kürtçe yasağı, hem de Kürtçe konuşmanın siyasallaştırılması hatta terörize edilmesi bu mücadeleyi gereğinden fazla zorlamıştır.

Kürt olup okuma şansı ve imkanı bularak tıp doktoru olanlar için de mesele daha ağır yaşanmıştır. Esasında her Kürt olan ya da Kürtçe bilen anadilinde sağlık hizmeti verememiştir. Onlar için süreç daha travmatik yaşanmıştır. Anadilinde sağlık daha çok muhalif olan, ilerici, aydın hekimlerin meselesi olmuştur. Tarık Ziya Ekinci, Mahmut Ortakaya, Abdülselam Ekinci, Adem Avcıkıran, Selçuk Mızraklı gibi tabip odalarında aktif görev almış hekimler, anadilinde sağlığı mücadelenin ana gündemlerinden birini yapmıştır.

Bu mücadelenin sonuçlarından biri Kürtçenin tüm lehçeleriyle birlikte bilim dilinde kullanılması çabasıdır.

İşte ilk baştaki adıyla Mezopotamya Tıp Günleri böyle bir çabanın sonucudur. Ortadoğu’da, dört parçada yaşayan ve diaspora denilen ülke dışında yaşayan Kürt hekimler, 2008 yılında başlattıkları çalışmalarla 2009 yılında, Diyarbakır’da ilk kongreyi başarıyla gerçekleştirmişlerdir. Dr. Selçuk Mızraklı, Dr. Abdullah Saed Abdullah, Dr. Hilal Koç, Dr. Şükrü Güler, Dr. Adem Avcıkıran, Dr. Yılmaz Demir, Dr. Qerani S. Abdullah, Dr Hüseyin Bektaş, Dr. Omar Simo, Dr. Abdullah Jadim, Dr. Ahmed Mukhtar, Dr. Fadıl........

© Güneydoğu Ekspres


Get it on Google Play