menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Därför borde liberaler lära sig älska staten

9 1
previous day

Liberalernas omsvängning förra helgen där de medgav att partiet haft en allt för naiv syn på avregleringar och att staten nu måste ”ta ett steg framåt” möttes inte med jubel från alla håll. Både näringslivets tankesmedja Timbro och Svenska Dagbladets ledarsida uttryckte missnöje. Det är två institutioner som i vått och torrt stått upp för marknadsliberala principer och som har haft ett betydande ideologiskt inflytande på svensk borgerlighet de senaste decennierna.

Mattias Svensson, ledarskribent på SvD menar att Liberalerna går vilse i sin nyfunna kärlek till staten (SvD 27/3). Svenssons tes är att mycket av de problem som skylls på de senaste decenniernas liberaliseringar i själva verket beror på den stora statens återkomst under 2000-talet. I en bok från 2017 med just denna titel går han igenom utvecklingen i detalj. Perspektivet är globalt med fokus på USA och EU.

Svensson menar att 1980- och 1990-talets liberaliseringar – allmänt kända som ”nyliberalism” – från millennieskiftet kom att ersättas av att statens åtaganden växte samt att staten och kapitalet växte samman. Elfte september utgör en viktig brytpunkt. Svensson menar USA:s kostsamma krig mot terrorismen och efterföljande invasioner av Afghanistan och Irak fick staten att växa och utöka sina befogenheter. Den neokonservativa politiken utmärktes av en övertro på statens möjligheter att skapa ordning.

Rättigheter har inskränkts, gränsmurar rests och övervakningen ökat. Samtidigt drev den amerikanska staten en subventionerad bolånepolitik som slutade i finanskris. Kriserna har följts av enorma stimulanser från centralbankerna som gynnat storföretag, banker och miljardärer oproportionerligt. Parallellt har lobbyismen ökat kraftigt. Liknande mönster går igen i Europa, inte minst på det ekonomiska området. Svensson är även från sitt nyliberala håll även kritisk till en del av de kvasimarknader som uppstått när företag satts att utföra välfärdsservice med skattepengar.

Det är inget fel på Svenssons framställning av vad som skett, tvärtom är den insiktsfull och pekar på att utvecklingen........

© Göteborgs-Posten