menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kadınsız İnkılap-2

36 12
10.05.2024

Dün yeni müfredatta tarih dersinin içinin nasıl boşaltıldığını, gerçeklerden nasıl uzaklaşıldığını, Osmanlı’nın yanlışlarının nasıl elendiğini, görünmez hale getirildiğini anlatmıştık. Bugün sırada “T:C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi” dersi var.

Evvela, İnkılâp Tarihi dersinin ne zaman ve neden verilmeye başladığını aktaralım: Avrupa'da yayılmaya başlayan totaliter rejimlere karşı gençliği aydınlatmak ve onların Cumhuriyet ideallerine ve inkılâplara bağlılıklarını sağlamak amaçlanıyordu. İşte bu amaç doğrultusunda, üniversite reformundan bir yıl sonra, 1934'ten itibaren İstanbul ve Ankara'da fakülte ve yüksek okullarda İnkılâp Tarihi ders ve konferansları verilmeye başlandı. Bu zamanla tüm okullara yayıldı. Gelelim, bu programda verilmek istenen dersin içeriğine:

8. sınıflar için “İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi”; II. Mahmud Dönemi’nden Cumhuriyet’e geçiş sürecine kadar olan zaman dilimini esas alıyor. “Öğretim programında sahadaki uygulayıcıların çoğunlukla şikâyet ettiği yoğunluğu giderebilmek amacıyla sadeleştirmeye gidilmiş, siyasi ve askerî tarihle beraber sosyal tarih içeriklerine de yer verilmiştir,” ifadesine dikkat! Osmanlı döneminde Tanzimat Fermanı, I. Meşrutiyet, II. Meşrutiyet ve saltanatın kaldırılması (saltanatı kim kaldırmış acaba?); Atatürk Dönemi’nde ise Cumhuriyet’in ilanı, halifeliğin kaldırılması ve ordunun siyasetten ayrılması ele alınıyor. Mustafa Kemal’in hayatı 14 saatlik bir dilimde işlenirken, Birinci Dünya Savaşı’na ise 16 saat ayrılmış. “Yerelden Vatana Milli Mücadele” ünitesi 20 saate yayılmış, bu bölümde; “Millî Mücadele’nin hazırlık sürecinde Kuvâ-yı Millîye’nin oluşumu, Mustafa Kemal’in liderliğinde genelgelerin ilanı ve kongrelerin yapılması, Mîsâk-ı Millî’nin kabulü, İstanbul’un İtilaf devletlerince işgali, Büyük Millet Meclisinin açılışı, Hıyanet-i Vataniye Kanunu ve Büyük Millet Meclisinin otoritesini artırma çalışmaları, Büyük Millet Meclisi lehine kamuoyu oluşturma çabaları, İstanbul Hükûmeti’nin Sevr Antlaşması’nı imzalaması, Mustafa Kemal’in ve Türk milletinin Sevr Antlaşması’nın imzalanmasına tepkileri,” başlıklarından söz edilirken padişahın işgalcilerin yanında oluşundan, Mustafa Kemal ve arkadaşları için idam fermanı çıkarmasından da bahsedilmiyor. “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşu ve İnkılaplar” bölümünde; “Öğrencilerin Osmanlı Devleti’nin son döneminde gerçekleşen demokratikleşme çabaları ve yapılan yenilikler hakkında bilgi sahibi oldukları kabul edilmektedir,” deniyor. Burada tamamen padişahın kontrolünde olan ve sürekli kapatılan Meclis’ten mi yoksa yine padişahın onayıyla hazırlanan anayasadan bahsediliyor anlamak güç.

Ayrıca sıklıkla, “Osmanlı Devleti’nde yenileşme hareketleri ve Cumhuriyet Dönemi’nde Atatürk tarafından gerçekleştirilen inkılaplar arasında ne gibi benzerlik ve farklılıklar vardır?” sorusuyla iki dönemin kıyaslanması ve bu modernleşme adımlarının günümüze etkisinin millî ve manevi değerler ve millî kimlik değerleri kapsamında tartışılması bekleniyor. Hiçbir benzerliği olmayan bu iki dönemin nasıl kıyaslanacağını insan merak ediyor.

Lise:

12. sınıf “İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük” dersinde;........

© Gazete Pencere


Get it on Google Play