menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yangın

48 1
22.06.2024

Diyarbakır'ın Çınar İlçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan yangın 10 bin dönüm araziyi etkiledi. Yangın gece saatlerinde çıktı ve müdahalenin istenildiği hızda gerçekleşmediği, sabah ortaya çıkan tablo ile anlaşıldı.
Yangında ölen ve yaralanan insan sayısı bile günün sonuna doğru ancak netleşti. Kaç hayvan telef oldu? Ne kadar ekili alan zayi oldu? Henüz belli değil.
Yangın neden çıktı? Yangın elektrik tellerinin kopmasından mı yoksa anız yakma uygulamasından mı çıktı? Bu sorunun cevabı da henüz netlik kazanmış değil.

Bölgede anız yakma uygulaması son 15-20 yılın icadı. Çiftçiler ikinci ürünü bir an önce ekmek için tarladaki anızı yakma yolunu tercih ediyorlar. Bunun birçok sakıncası var. Ziraat mühendisleri ile çevre dostları konuyla ilgili yıllardır bilgilendirme yapıyorlar. Anız yakmanın toprağı verimsiz hale getirdiğini, topraktaki birçok canlıyı telef ettiğini sağır sultan gibi çiftçiler de duydu.
Ancak çiftçi, cezai yaptırımı olmasına rağmen, anız yakmaktan vazgeçmiyor. Neden? Çünkü topraktan ikinci ürünü almak istiyor. İkinci ürünü almak telaşını, hayata bir şekilde tutunmak çabası olarak tarif etmek mümkün gibi geliyor bana. Çünkü ikinci ürün, içinde bulunulan ekonomik koşullarda hayat kurtarıyor. Çünkü hükümetin tarım politikaları çiftçileri buna mecbur kılıyor. Eğer bir ürünle geçinmek mümkün olsaydı çiftçi toprağını nadasa bırakırdı. Nadasa bırakılan toprağın verimliliğinin arttığını, en iyi çiftçiler bilir, değil mi?
Bunları anız yakmayı meşrulaştırmak için dile getirmiyorum elbette. Nedeni ne olursa olsun, anız yakılmamalı. Toprak ve topraktaki canlılar katledilmemeli. Tarımsal ve doğal ekosistem tahrip edilmemeli. Köylerini ve kasabaların üstü, insanın nefes almasını imkansız hale getiren simsiyah dumanla kaplanmamalı.
Ancak çiftçi her yıl anız yakıyor ve bunun tek sorumlusu, hükümetin yıllardır izlediği tarım politikası nedeniyle çiftçinin yoksullaşmasıdır.

DEDAŞ yetkilileri, Çınar ve Mazıdağı arasında çıkan yangının elektrik tellerinin kopmasından kaynaklanmadığını açıkladı. DEDAŞ tarafından yapılan açıklama, "Hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte bölgede anız yakma olarak bilinen uygulama doğal yaşamı tehdit etmeye devam ediyor" cümlesiyle başlıyor.........

© Gazete Duvar


Get it on Google Play