menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Diyarbakır’da sekiz yıl sonra bir ilk!

66 1
27.04.2024

Selçuk Mızraklı'nın belediye başkanlığı yaptığı yaklaşık 3 aylık süre hariç, tam 8 yıldır Diyarbakır'da çalışan gazeteciler belediye başkanlarıyla bir araya gelemedi. Gazeteciler halkın seçtiği belediye başkanlarına çalışmaları hakkında kamu adına soru soramadı. Çünkü halkın seçtiği belediye başkanlarının yerine kayyımlar atanmıştı ve kimi sürgünde kimi de hapisteydi.
Bu 8 yıllık süre içinde belediye başkanlarının yerine kayyım olarak atanan kaymakam ve valiler, kendi basın gruplarını oluşturdu. Belediyelerde alınan kararlar, ihaleler, işe alımlar ile işten çıkarmalar hep bu basın grubu tarafından 'gerek duyuldukça' kamuoyu ile paylaşıldı. Çünkü belediyenin bütün icraatı genellikle "yaptık, yapıyoruz, yapacağız" anlayışı ile yürüdü. Şehrin ahalisine bilgi vermek, şehrin dinamiklerini oluşturan kurumlarla fikir teatisinde bulunmak ihtiyacı da zaten hiç duyulmadı. Gücünü iktidardan alan kayyımlar, devletin birer memuruydu ve kendilerine çizilen sınırların dışına çıkmak, mesela gazetecilerle demokratik bir ortamda sohbet etmek cesaretini asla gösteremediler.
Bu uygulama normal olmayan bir durumdu. Normal olmayanı kayyımlar aracılığıyla benimsetme gayretinin boşa kürek çekmek olduğunu 31 Mart yerel seçimlerinde gördük. Çünkü kayyım politikası demokrasiye olduğu kadar hayatın olağan akışına da aykırıydı.

31 Mart seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Serra Bucak ile Doğan Hatun, dün Diyarbakır’da çalışan gazetecilerin karşısına çıktı. Bucak ve Hatun kayyımların bıraktığı borçlar ile muhtelif kurumlara hibe ettiği taşınır ve taşınmazlar hakkında bilgi verdiler. Bu bilgiler ulusal basında da yer aldığı için sadece bazı ayrıntıları yazmak isterim.
Bucak ve Hatun, mazbatayı aldıktan sonra ilk kez belediye eşbaşkanı olarak basının karşısına çıktı. Seçimden önce gergin olduklarını gözlemlediğim eşbaşkanlar, daha sakinleşmişlerdi sanki. Ancak seçim atmosferinin doğal yorgunluğu yerine işe odaklanma yorgunluğu vardı üstlerinde. Bu, mazbatayı aldıkları günden bu yana kutlama ziyaretlerini kabul etmekle yetinmediklerini, fırsat buldukça çalıştıklarını da gösteriyor ki, bu iyi bir şeydir.
Seçimi yüksek bir oy oranıyla kazanmış olmanın vakarını ve sakinliğini, göreve ısınmanın ve tecrübe kazanmaya tez elden başlamanın ilk sinyallerini verdiklerini söylemek de mümkün.
Gazeteciler sorularını ve taleplerini sakınmadan dile getirdiler. Cevaplarda kışkırtılmanın panik hali yoktu. Sorulara makul bir ses tonu ve kendinden emin, samimi bir iradeyle cevaplar verildi.
Gazeteciler belediye başkanlarıyla konuşuyorlardı.
Belediye eşbaşkanlarının etrafında bir koruma ordusu yoktu ve gazeteciler özgür bir ortamda soru sorma........

© Gazete Duvar


Get it on Google Play