menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ege'de çatışma riski hafife alınmamalı

13 0
15.11.2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı konuşmasında, “Ege'de uluslararası hava sahasında NATO misyonu icra eden F-16 uçaklarımıza Yunanistan'ın Girit Adası'nda konuşlandırılan Rus menşeli S-300 Hava Savunma Füze Sistemleri tarafından radar kilidi atıldı. Bir ülke uçağına radar kilidi atmak düşmanlıktır. Bu uçak bir NATO görevi yapıyorsa bu düşmanlığın, tüm üyeleriyle birlikte doğrudan NATO'ya karşı yapıldığı anlamına gelir. Yunanistan aslında Türkiye'ye değil, NATO'ya ve müttefiklerine meydan okudu" dedi.

Erdoğan’ın açıklamaları üzerine Yunanistan Savunma Bakanlığı kaynakları, bu iddiaları yalanladı.

Akdeniz ve Ege Denizi’nde kesişen çıkarlar, iki NATO üyesini sık sık karşı karşıya getirse de Ukrayna'da savaş başladığı zaman Ankara ile Atina arasındaki gerilimin hafiflediğine dair bazı işaretler vardı. Mart ayı ortasında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yüz yüze görüşmek üzere İstanbul'a geldi.

Medyada çıkan haberlere göre toplantının havası olumlu ve yapıcıydı. Her iki lider ziyaretin amacını Ukrayna’nın işgalini görüşmek olarak açıklamışlardı.

Daha geniş ölçekli bir açıklama, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapıldı. Açıklamada, "Rusya'nın, Ukrayna’yı işgali değişen Avrupa güvenlik mimarisinde Türkiye ve Yunanistan’a özel bir sorumluluk yüklemektedir” denildi.

Bu açıklama ile Ankara-Atina arasında iş birliği yollarının bulunması ve yapıcı programlara odaklanılması konusunda anlaşma sağlandığı fikri oluştu.

İstanbul'daki görüşmenin ardından Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler hızla kötüleşti. Yunanistan, Türk savaş uçaklarının Ege Denizi'nde nisan ayında "benzeri görülmemiş" hava sahası ihlali yaptığını öne sürdü.

Bu olay tazeliğini henüz yitirmemişken Miçotakis, ABD Kongresi'nde bir konuşma yaptı.

Amerikan Kongre üyelerine seslenen Miçotakis, “Kıbrıs’ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğiz, Türkiye’ye F-16 satışı yapılırken Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri dikkate alın” dedi.

Ayakta alkışlanan Miçotakis’in konuşması Yunanistan’a ulaşmadan Ankara’dan yankısı duyuldu. Erdoğan, Yunanistan Başbakanı'nı artık "tanımadığını" söyleyerek, doğrudan ikili bir görüşmenin yolunu kapatmış oldu.

Erdoğan’dan görevi devralan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Atina'yı Ege Denizi'ndeki adalara yasa dışı "asker yığınağı" yapmakla suçlayan bir bildiri yayımladı.

Çavuşoğlu; Yunanistan, Ege adalarını "askerden arındırmayı reddederse, kendi toprakları üzerindeki egemenliği tartışmalı bir hale gelecektir” açıklaması ile Erdoğan’ın attığı iplerin bir devlet politikasına dönüştüğünü vurgulamış oldu.

Erdoğan ve Çavuşoğlu’nun Miçotakis’in açıklamalarına karşı yaptığı açıklamalar sonrası gerilim had safhaya çıkmış oldu. Bu gerilimin neden tırmandığını anlamak için öncelikle gerilimin tarihsel fay hatlarını ve onu yönlendiren motivasyonları bilmek gerekiyor.

Ukrayna’daki savaşın bölgesel etkilerinin siyasetçiler açısından yarattığı cazibe alanı iştahları kabartıyor. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Ege'de farklı hedeflere ulaşmak adına siyasetçiler açısından yeni riskler ve yeni fırsatlar doğurduğunu göz önünde bulundurmak gerekli.

Batı, Türkiye’den isteklerini Yunanistan üzerinden yaptırmak için adalardaki krizi bir koçbaşı olarak kullanmak istiyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise adalar üzerinden Türkiye'yi NATO'dan koparmak istiyor.

22 Ağustos 2022’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yunanistan’a yapılan askeri yığınağı gördüğü halde, hâlâ savunma sanayi atılımlarımızı eleştiren varsa, stratejik öngörüsünü kaybetmiş demektir” dedi.

İki gün sonra yasa dışı yollarla Yunanistan’a kaçmaya çalıştıkları tespit edilen 5 FETÖ üyesi yakalandı. FETÖ-PKK-Yunanistan üçgeni televizyonlarda tartışma programlarına konu oldu.

25 Ağustos 2022’de, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, elinde tuttuğu Mavi Vatan haritasını gösterdiği bir video paylaştı.

Dendias, “Bu, Türkiye’nin çizdiği bir harita, Türkiye bu açıdan bakmaya devam ederse, onlarla nasıl iyi anlaşabiliriz?” dedi.

Dendias’ın küstah açıklamasına karşı Mustafa Sarıgül, Kocatepe’den Miçotakis’e, “Sayın Miçotakis ayıdan post, Amerika’dan dost olmaz. Türkiye sana daha yakın, Türkiye ile dost olmanın keyfini yaşa. Biz Yunanistan ile dost olmaktan son derece mutluyuz” diyerek Atina’ya haddini bildiren bir açıklama yaptı.

Sarıgül, bu açıklamaları yaparken, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, “Ege ve Doğu Akdeniz’de görev uçuşu gerçekleştiren savaş uçaklarımıza Yunanistan’a ait S-300 Hava Savunma Sistemi tarafından radar kilidi atıldığını” duyurdu.

28 Ağustos’ta, bütün Türkiye “Radar kilidi nedir?” diye arama motorlarına akın etti.........

© Gazete Durum


Get it on Google Play