Bekçi anne sendromu
Bekçi anne ya da anne bekçiliği kavramı; çocuğuna gereğinden çok daha fazla korumacı yaklaşan, çocuğun bakımını sadece kendi üstlenen ve annenin çocuğunu kendisinden ayrı bir varlık olarak kabul etmemesi gibi açıklamalar ile ifade edilir. Bekçi anneler, anneliği bir görev olarak görür ve kendisi dışında bir başkasının (örneğin baba) çocuğu konusunda bir sorumluluk almasına izin vermez. Bekçi Anne Sendromu, ebeveynlerin çocuklarını koruma arzusunun bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu özelliğe sahip anneler, çocuğun bakımı ile ilgili sorumlulukları elden bırakmazlar. Çocuklarına kimsenin iyi bakabileceğine inanmazlar ve güvenmezler.
Anne bekçiliğinin sebepleri
Hepimizin anne babalık rollerinin ve becerilerinin gelişmesinde şüphesiz ki kendi ailemizin rolü büyüktür. Kendi anne-babamızı modelleriz. Mesela bazen ‘’aynı annem gibi konuşuyorum, annemin yaptıklarını yapıyorum’’ farkındalığını yaşıyoruz öyle değil mi? Çocukluk öğrenmelerimiz, yetişkinlik yaşamımızı nasıl şekillendiriyorsa, ebeveynlik rollerimizi de şekillendiriyor. Çocukluk döneminden itibaren repertuarımıza öğrendiğimiz davranış şekilleri kaydoluyor ve bizler onları kullanıyoruz.
Kültürel etkenlere baktığımızda, çoğu zaman annelerin ‘’mükemmel ebeveyn olmak’’ zorunda hissettiklerini ve bununda aslında annelerin kendi tercihlerinin olmadığını görüyoruz. Bunun sebebi daha çok kültürel faktörler ile ilişkilidir. Hepimizin bildiği gibi........
© Gazete Damga
visit website