Hür ve müstakil
İyi Parti istifalar ile sarsılıyor. Partinin kurucularını ve geniş kesimlerce bilinen isimlerini de içeren istifa listeleri parti içi dinamiklerin ve partinin geleceğinin tartışılmasına neden oluyor. Ayrılanların açıklamaları ve bunlara verilen yanıtlar İyi Parti içerisinde ciddi bir krizin yaşanmakta olduğunu gösteriyor.
İyi Parti, ülkücü aklın merkezinde yer aldığı bir örgütlenme olarak, merkez sağdaki boşluğu doldurma iddiasıyla ortaya çıkmıştı. Parti, gevşek siyasi zeminde kendisine net bir kimlik, sağlam bir taban arayışını sürdürürken ‘kurucular kurulu’nun neredeyse yarısı hayal kırıklığını ifade ederek partiden ayrılmış, kalanlar arasında ise tartışma hiç bitmemişti. Mayıs 2023’teki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesindeki süreçte, ‘Akşener’in masadan kalkışı’ olarak hatırlanan gelişmeden sonra, parti içinde ‘kimlik arayışı’ hızlandı ve deyim yerindeyse bir ’restorasyon’ süreci başladı.
İyi Partide son dönemde yapılan tercihlere ve bununla ilişkili söyleme bakıldığında, partinin kapsayıcı ‘merkez sağ’ bir parti olma yöneliminden vazgeçip, ‘Türk milliyetçisi’ bir çizgiye konumlanmak istediğini söylemek mümkün. Belki bu noktada, MHP’nin siyasi pozisyonunu ve Meral Akşener’in 2016’da MHP genel başkanlığına talip olduğunu hatırlamak gerekiyor. MHP’den ayrılma ve sonrasında İyi Partinin kurulması sürecinde Akşener’le birlikte hareket eden çekirdek kadronun da ideolojik çizgisini unutmamalı. Dolayısıyla son günlerde İyi Partide ortaya çıkan gelişmeleri salt yerel seçim gündemi üzerinden değerlendirmek ve tartışmak sorunun özünü gözden kaçırmak........
© Evrensel
visit website