Gayriresmi kayyumlar sendikaların başında
“Sendika nedir?” sorusuna tek cümle ile cevap verecek olursak “İşçilerin sermaye sınıfına karşı ortak çıkarlarını ve haklarını savunarak, çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için örgütlendikleri örgütlerdir” diyebiliriz. Patronların karşısında tek başlarına güçsüz olan işçiler bu sayede birleşir ve güçlenir.
Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) sözleşmeleri ve diğer uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve hatta 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu gereği sendikalar serbestçe kurulur ve bağımsızdır. Bu nedenle 6356 sayılı Kanun’da dahi “İşverenlerin işçi sendikasına üye olması, işçi sendikalarının işverenlerden ve işveren sendikalarından, kamu kurum ve kuruluşlarından bağış ve yardım alması” yasaklanmıştır.
Bir işçi sendikasının sendika olarak kabul edilmesi için adının sendika olması, Sendikalar Yasası’nda öngörülen şekil şartlarını yerine getirerek kurulmuş olması yetmez. Sendikanın sendika olabilmesi için sermayeden, devlet ve hükümetten yani siyasi iktidardan bağımsız olması zorunludur. Sendikaların işverenden ve siyasi iktidardan bağımsız olma zorunluluğuna “sendikaların saflığı ilkesi” denir.
Sendikalar, görece kısa diyebileceğimiz Sovyetler Birliği deneyimini dışta tutarsak, sermaye sınıfının yönettiği ülkelerde, iktidardaki sınıfa karşı işçilerin örgütlenme ve mücadele........
© Evrensel
visit website