Tezatlar içinde bir tatil
Antalya’dayız… Seçimden birkaç gün önce geldik. Lara‘daki otellerden birindeyiz… Balkonda oturmuş bu yazıyı yazıyorum. Karşımda masmavi Akdeniz. Bakınca insana sonsuzluk, özgürlük duygusu veriyor. Tam 22 ülkenin kıyısı var bu denize… Düşünüyorum da bu 22 ülkede binlerce yıldır ortak bir “Akdenizlilik” kimliği oluşabilmiş mi acaba ? veya oluşamamışsa niye ? Karalardan denizlere akan ırmaklar gibi binlerce yıl harman olan bir kültür var mı ? Ne dersiniz ? Sizler ne düşünüyorsunuz?
* * * *
Türkiye, İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi Akdeniz ülkelerinde yaşayanlarda rastlanan kültüre biz Akdeniz kültürü diyoruz. Duygularla ile hareket etmek, sabırsızlık göze çarpıyor genelde… Mutfakta da balık, bol yeşillik ve zeytinyağı… Bu deniz etrafındaki kıyılarda Mısır, Hitit, Fenike, Hellen, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi dünya tarihinin akışına yön veren medeniyetlere evsahipliği yapmış…
* * * *
Akdeniz milletlerinin ortak tarihini araştırmak için ODTÜ’deki fizik hocam Prof. Dr. Erdal İnönü ile tarihçi Prof. Dr. Halil İnancık çok çaba gösterdiler… İnönü, UNESCO genel kurulunda Türkiye’yi temsil ediyordu. Fikir onundu. Ama Prof. İnancık da tarihçi olarak çok destekledi. UNESCO da kabul edilmesiyle tüm Akdeniz ülkelerinde, Akdeniz Uygarlıkları Enstitüleri kuruldu. Türkiye’de de Akdeniz Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteriyor. İki değerli hocanın........
© Eurovizyon
visit website