Türkiye’de Döviz Sorununun Kısa Analizi
Türkiye, 2001 yılında yaşadığı tarihinin en büyük Ekonomik krizinin yaralarını sardıktan sonra, 2003 yılından itibaren başlayan gelişmesini sürdürerek, 1970 li ve 1990 lı yıllarda döviz yokluğundan kaynaklanan krizleri geride bırakmıştır. 1970 li yılların sonlarında bir milyon Dolar borç bulamayan Türkiye, 250 milyar doları aşan ihracat, 100 milyar Dolara yakını Turizm, Hizmet ve Görünmeyen kalemler gelirleri elde ederek Döviz sorununu geride bırakması gerekirken, bugün varlık içinde döviz sorunu yaşamaktadır. Bu yazımızda Döviz sorununun sebeplerini inceleyeceğiz.
Türkiyenin İhracat ve İthalat verilerine, Ticaret Bakanlığı İstatistiklerine bakarak bir değerlendirme yapalım. 2022 yılında Türkiye’de 254 milyar Dolar ihracat gerçekleştirilmiş, 364 milyar Dolar ithalat yapılmıştır. Rakamların ifade ettiği gibi, Cari İşlemler açığıyla birlikte 110 Milyar Dolar Dış Ticaret açığı oluşmuştur. Ülkenin 2022 yılında, yaklaşık 100 Milyar Dolar Turizm, Yurt Dışı Müteahhitlik ve diğer görünmeyen kalemlerden oluşan Döviz geliri elde edilmiştir. İthalat ve İhracat arasındaki farklardan oluşan cari açık ve ödemeler dengesi, bu 100 milyar Dolar İhracat dışı gelirlerle tolere edilmiştir. Bu durumda Türkiyenin bir Döviz açığının olmaması gerekmektedir. Bugün Türkiyede yaşanan döviz sorunu, Serbest Piyasa Ekonomisi söyleminin yanlış anlaşılmasından ve yanlış uygulanmasından kaynaklanan suni bir sorundur. Ülke, ihtiyacına yetecek miktarda döviz geliri elde etmekte, fakat buna rağmen açık vermektedir. Bunun gerçek sebebi, Piyasa Ekonomisi Söylemi çerçevesinde, ‘’YATIRIM AMACIYLA KİŞİ VE ŞİRKETLERE DÖVİZ SATMAKTAN’’ kaynaklanmaktadır.
Önceki makalelerimde de dile getirdiğim gibi, hiç bir Avrupa ülkesinde, Dünyanın gelişmekte olan hiçbir ülkesinde, bankalar Dövize yatırım yapıp para kazansınlar diye insanlara döviz satmazlar. Bu uygulamayı yapan Avrupa ülkelerinde Serbest Piyasa Ekonomisi yoktur da sadece Türkiyede mi vardır. Kişilere ve kasalarında milyarlarca Dolar bulunduran Şirketlere, yatırım amacıyla döviz satmanın Serbest Piyasa Ekonomisiyle hiç bir alakası yoktur. Paramın değerini korumak için Dövize yatırım yapıyorum anlayışıyla Arz ve Talep dengesinin bozulması kurun yükselmesinin ana sebebi olduğu bilinmesine rağmen insanlar gene döviz alarak adeta kendilerini kandırdıklarının farkına varmamakta veya varmak istememektedirler. Kişiler ve Şirketler, yatırım yapmak amacıyla döviz alınca paralarının değerini korumuyor, aksine yaptık dedikleri karlarını Türk Lirasının değerinin düşmesi ve yüksek enflasyonla fazlasıyla geri veriyorlar.
Devlet kişi ve Şirketlere ‘’YATIRIM AMAÇLI’’ Döviz satma uygulamasını sınırlandırmalıdır. Bu sınırlandırmanın kırk çeşit yolu vardır. Nitekim son zamanlarda blançolarında Döviz bulunan şirketlerin, banka kredilerine ulaşmalarına sınırlamalar getiren adımlar atıldığı görülmektedir. Fakat, günde beş defa fiyat etiketi değiştirip Ticari ahlakı yok eden........
© Eurovizyon
visit website