Merkez Bankaları Neden Zarar Eder
Başta ABD Merkez Bankası olmak üzere, Avrupa Merkez bankası, İsviçre, Hollanda, Almanya v.s olmak üzere bir kısım Merkez Bankaları geçen 2023 yılını zararla kapatmışlardır.
Hükümetler Enflasyonun yükselişini durdurmak, kolay borçlanma sağlamak için Merkez Bankaları aracılığıyla faizleri gerektiğinde yükseltir veya düşürürler. Arttırılan faizlerin, bankalar kanalıyla kredi alanlardan tahsil ediliyor olsada ödenecek bir bedeli vardır. Merkez Bankalarının açıkladıkları zararlar arttırılan faizlerden, bankaları sübvanse ettikleri ve düşürülen faizlerle Devleti sübvanse ettikleri bedellerdir. Faizler düşürüldüğü zamanda bedeli Merkez Bankaları aracılığıyla karşılanır. Yani Merkez Bankalarının zararları sadece Faizleri arttırdığı zaman değil, düşük faiz uygulandığı zaman da oluşur ve tabiiki bu zararlar en son Hazineler tarafından karşılanır. Merkez Bankaları ne kadar bağımsız addelirse edilsin, her zaman Hazine ile ortak bağları vardır.
Türkiye Merkez Bankası da 800 milyar dolayında zarar açıklamıştır. Bu zararın önemli bir kısmı, kurları kontrol altında tutmak için, Kur Korumalı Mevduat Sistemi nedeniyle ödenen yüksek faizlerden meydana gelmiştir.
Merkez Bankalarının uyguladıkları faizler, Devletlerin borçlanma maliyetlerini sürekli arttırmakdadır. Küresel borçlar her yıl artarak 97 Trilyon Dolara ulaşmıştır.
Geçen yılki verilere göre, Dünyanın en çok Kamu borcu olan ülkeler; yaklaşık 35 Trilyon Dolar ile birinci sırada ABD, 17 Trilyon Dolar ile Çin ikinci sırada, 11 Trilyon Dolar ile Japonya üçüncü sırada, 3,5 Trilyon Dolar ile Birleşik Krallık ve Fransa dördüncü ve beşinci sırayı takip etmektedir.
Yukarıda Dünya’nın en borçlu ülkeleri arasında saydığımız Çin, Japonya İngiltere ve Fransa v.s gibi ülkeler ABD ye en fazla borç veren ve ABD den alacaklı olan ülkelerdir.
Dünyanın en borçlu ülkeleri arasında oldukları halde, bu ülkeler, neden ABD ye en fazla borç veren ülkeler olmuştur. Bu borç veren ülkeler, ABD ye bir defa yakalarını kaptırmış ve sistemin içine dahil olmuşlardır. ABD Ekonomisi batarsa kendi alacaklarıda batacak, bu nedenle ABD Ekonomisine sürekli destek vermek zorundadırlar.
Küresel bir Ekonomik Reform yapılmazsa, her yıl gittikçe artan Küresel borçlar, böyle uzun bir süre daha al takke ver külah sistemiyle sürdürülemez ve 2027 yılından sonra yönetilebilir düzeyden çıkacak ve hiçbir tarafın birbirlerine olan boçlarını ödeyemeyeceği, içinden zor çıkılabilecek bir kaos ve Dünya ölçeğinde büyük bir krizin olacağı beklenmelidir. Hiç bir şey sınırsız yükselemez ve sınırsız düşemez........
© Eurovizyon
visit website