menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

TORBA YASA İLE, VERGİ KANUNLARINDA NELER OLUYOR !!

4 1
07.12.2023

Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi Komisyondan geçerek 27/11/2023 tarihinde Meclise sunuldu.

Bilinen tabiri ile Torba Yasa da neler var bizi ne bekliyor bakalım!!

Ama, öncelikle şunu belirtmek isterim ki, bu yaptığım çalışmanın sonucunda,

80 maddelik torba yasa da geçen hususlardan bazılarına ilişkin tespitlerimi aşağıya yansıtmakla, Plan Bütçe Komisyon görüşmelerinde, bazı maddelerde Cumhurbaşkanına verilecek yetki kısımları kabul edilmemiş olsa da TBMM ye ilk şekli ile sunulan yasa maddelerinde, özellikle gelir vergisi kanununa ilişkin bazı maddelerin kısım kısım Meclis elinden alınarak Cumhurbaşkanı tekeline bırakılıyor olduğu, maalesef yine Meclis iradesinin öneminin yitirilmeye çalışıldığını anlıyorum.

Torba yasada geçen bazı maddeler;

MADDE 6 – Konut kredilerine BSMV istisnası 1 konut ile sınırlandırılmıştır. Bir barınma amacı dışındaki konut kredilerinde ise  oranında (BSMV) uygulanması yönündeki maddede geçen istisnanın 2. Konut /işyeri içinde uygulanması gerekir. Bir hanede aile fertlerinden herhangi birinin adına alınan birinci gayrimenkul hane için barınma yeri olarak kullanılırken, 2. Gayrimenkul gelir sağlamak için işyeri olarak kullanılabilmektedir. Dolayısıyla, bir hane için 2. Gayrimenkul alımında da kullanılan krediler istisna kapsamında kalmalı. Diğerleri, yani 2 adet gayrimenkul alımının aşılması durumunda 3.gayrimenkul için kullanılan konut kredisinden itibaren BSMV uygulanmalıdır.

MADDE 7- 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 20B maddesi genişletilmiş, Gerçek kişilerin dijital platformlarda metin, görüntü, ses, video gibi içerikleri paylaşması internet ve elektronik ortamlarda eğitim, yemek tarifi, ürün tanıtım gibi videoları paylaşmak veya bu ortamlarda veri işleme geliştirme gibi içerik paylaşmak suretiyle kazanç elde etmesi de vergiden istisna edilmiştir.

Bahsedilen faaliyetlerin mesela “yemek tarifi kursu” verilmesinin internet ve elektronik ortam dışında yapılması/yüzyüze yapılması faaliyetinde olan gerçek kişilerin gelir vergisi kapsamında kaldığı durumda dijital ve elektronik ortamlardakilerin istisna kapsamında kalacak olması yüzyüze faaliyete sahip gerçek kişi mükelleflerin faaliyetlerini vergi istisnası kapsamına girmek için dijital ve elektronik ortamlara taşınmasına neden olacaktır. Böylelikle Maliye Hazinesi vergi kaybı yaşayacaktır. Diğer yönden dijital ve elektronik ortam dışında aynı faaliyetleri yürütenlerin vergi istisnasına alınmamış olmaları dolayısıyla vergi ödeyecek olmaları durumu adil olmayan bir durumdur. Bu maddenin, genç girişimci gerçek kişiler için uygulanması diğerleri için uygulanmaması yönünden değerlendirilmelidir. Aksi durumda birçok gerçek kişi aynı faaliyetleri dolayısıyla faaliyet kodu değişikliği ile vergi istisnası kapsamına girebilecektir. Bu madde ile korunmak istenen bir kesim mi var acaba diye bir soru akla da gelmedi değil??

MADDE 8- “Gerçek kişilerce, kanuni ve iş merkezi Türkiye de bulunmayan Anonim ve Limited şirket niteliğindeki kurumların ödenmiş sermayesinin en az P sine sahip olunması ve elde edilen kar payının elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye ye getirilmesi şartıyla elde edilen kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna edilmektedir.

Ayrıca, elde edilen kar payları gelirlerinin yarısı olarak uygulanan istisnaların azaltılması veya artırılmasına ve yabancı kurumların ödenmiş sermayesinin en az P sine sahip olunması şartına ilişkin olarak da bu oranın azaltılması veya........

© Enpolitik


Get it on Google Play