Bozkurt işareti neden siyasi bir semboldür?
Geçtiğimiz hafta tüm Türkiye, milli futbolcu Merih Demiral’ın Avusturya galibiyet sonrası yaptığı bozkurt işaretini konuştu ve farklı eksenlerde halen konuşmaya da devam ediyor.
Mesele üzerine Türkiye ikiye bölündü.
Başta ülkücüler ama aynı zamanda ulusalcılar ve her türden milliyetçiler bu işaretin Türklüğü sembolize ettiğini, siyasi bir sembol olarak görülemeyeceğini, bunu böyle gören UEFA’nın Demiral’a ceza vererek haksızlık yaptığını iddia etti.
Solcular ve liberaller ise buna güçlü bir şekilde itiraz ettiler ama kamusal tartışmaya hakim olan şoven milliyetçi hava bu itirazların sadece sosyal medya ile sınırlı kalmasına sebep oldu. Geleneksel medya kurt sembolleri ve diğer “Türklük performansları” ile coştukça coştu.
Şoven milliyetçi atmosferin kamusal tartışmayı esir almış olmasına rağmen, elle yapılan bozkurt işaretinin siyasi bir sembol olmadığını iddia etmenin gerçekten absürt olduğunu söylemek gerekiyor.
Bu maç öncesinde elle yapılan bozkurt işaretini Türkiye’de kime sorsanız size bunun ülkücülerin işareti olduğunu söylerdi. Hatta hâlâ öyle söyler.
Dolayısıyla, Bozkurt işareti, ay yıldız gibi veya Atatürk silüeti gibi, tüm Türkiye’nin benimsediği ulusal bir sembol olarak görülemez.
Bozkurt işaretinin Türklüğü sembolize ettiği iddia edilebilir ama bunu iddia edenler de gene ülkücülerin kendisi. Ülkücülerin ve onlarla benzer düşünen milliyetçilerin dışındaki kesimler bu işareti Türklüğün bir sembolü olarak benimsemiş değiller.
Zaten biliyoruz ki, elle yapılan bozkurt işareti Türk siyasal kültürüne 1990’ların başında gene MHP ile girdi. Bu tarihin öncesinde elle yapılan bir bozkurt sembolü Türkiye’de yok.
Denilebilir ki, Türkiye’de bilinmese dahi bu işaret Türki halklarda vardı. Örneğin Gagavuzlar kullanıyordu.
Tamam ama hiçbir sembolün zamandan ve mekandan bağımsız bir anlamı yoktur. Gagavuzlar o........
© Elips Haber
visit website