Su ürünlerinde potansiyel pazar çok yakınımızda
Yaklaşık 20 yıl öncesine kadar çevrecilerin en çok tepki gösterdiği sektörlerden biri su ürünleri yetiştiricileriydi. Dünyadan gelen taleple sektör hızla büyüyor, kıyıya yakın konumlanan balık çiftlikleri turizmciler ve çevrecilerin baskısına maruz kalıyordu. Yapılan düzenleme ile balık çiftlikleri kıyıdan uzaklaşmak zorunda kaldı. Yetiştiriciler başlangıçta buna tepki gösterseler de, bu durum, sektörün büyümesine ivme kazandırdı. O dönemden beri de sektör yakaladığı artış hızıyla, ihracatın yıldızları arasında yerini aldı. 2012’de 413 milyon dolar olan ihracat, neredeyse her yıl artarak geçen sene 1.7 milyar dolara kadar ulaştı.
Sektörün üretiminde de benzer bir seyir meydana geldi. Son 10 yılda yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri miktarı 212 bin tondan 514 bin tona çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri gerilemesine karşın, yetiştiricilikteki artışla toplam balık üretimi de 644 bin tondan 849 bin tona (2022) ulaştı. Kültür üretiminin yüzde 60’tan fazla kısmının Ege’de yapılması nedeniyle, sektörle ilgili tüm gelişmelerin öncelikle bölgemizi ilgilendirdiğini bir not olarak eklemek lazım.
Türkiye’nin su ürünlerinde en büyük ihracat pazarı Avrupa Birliği ülkeleri. Rusya, ABD ve İsrail önde gelen diğer pazarlar. Türk somunu son yıllarda ihracatta ciddi bir........
© Ekonomim
visit website