5 jelatin fabrikasının 2’si bizde, 120 fabrikamız 30 milyon kemer üretiyor
Soycan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye-Belarus İş Konseyi Başkanı Yılmaz Soycan, Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) bir buluşmasında yanındaki iki konuğu tanıştırdı:
Kendisinin Bolu ile bağlantısının altını çizdi:
- Annem Bolu merkez, babam Yeniçağ ilçesinden. Benim işimin yüzde 99’u yurtdışında. 6 ülkede iş yapıyorum ama memleketime destek olmak için çaba harcıyorum.
EGD buluşması çıkışında Soycan’ın ev sahipliğinde Abdullah Alemdar ve Ersin Kaşka ile sohbet ettik. Alemdar, sözü önce Gerede Ticaret Odası Başkanı Kaşka’ya bıraktı:
- Bolu’nun yüzde 70’i orman. Bolu merkezde bir organize sanayi bölgesi (OSB) var, Gerede’de 2 OSB’miz var. Nüfusumuz 23 bin.
Gerede’de deri sektörünün geçmişinin 900 yıl önceye uzandığını belirtti:
- Türkiye’de 14 deri bölgesi var. 13’ünde kürk, giyim ve ayakkabı yapılır. Gerede’de 127 fabrika faaliyet gösteriyor. Günlük deri işleme kapasitesi 400 ton. En fazla büyükbaş hayvan derisi işlenir.
Kaska, Deri Sanayicileri Derneği’nde de Başkan Yardımcısı olduğunu kaydetti:
- 60 fabrika Deri OSB’ye taşındı. Üretim OSB’de yapılıyor.
Gerede Jelatin’e değindi:
- Türkiye’de 5 jelatin fabrikası var. 2’si Gerede’de, 2’si Gönen’de, biri de Bursa’da üretim yapıyor. Gerede Jelatin’in yüzde 50’si 23 deri firmasına ait. Yüzde 50’si de Tayaş NSM Gıda’ya ait. Tayaş’ta ben Taycı Ailesi ile birlikteyim.
Gerede’nin deri sektöründeki bir başka ağırlıklı yönüne işaret etti:
- İlçemizde 120 tane kemer imalatçısı faaliyet gösteriyor. Yıllık kemer üretimleri toplamı 30 milyon adet dolayında seyrediyor.
İlçedeki karma OSB’ye dikkat çekti:
- Karma OSB’de medikal sektörde de üreticilerimiz yer alıyor. Örneğin bir firmamız hastane yatağı örtüsü üretiyor.
Gerede’nin ihracatını merak ettim, Yılmaz Soycan araya girip Bolu’nun verisini paylaştı:
Ersin Kaşka, ihracatın kendilerini tatmin etmediğinin altını........
© Ekonomim
visit website