Türkiye’de yapılan yapay zeka ile İspanya’da ev satılır mı?
Geçenlerde Yunanistan’dan çıkan ve hızla büyüyen teknoloji şirketlerini inceleyen bir rapor okuyordum. Financial Times’ın teknoloji yayını Sifted’ın hazırladığı, “Greeking Out 2.0” başlıklı rapor, 23 şirkete dikkat çekiyor. Bu şirketlerin sadece 6’sının merkezi Yunanistan’daymış. 10’u ABD’de, 4’ü de İngiltere’de. Mesela, Yunanistan’ın e-ticaret sektöründe öne çıkan en iyi başarılarından biri olarak gösterilen Instacart daha ilk günden Dubai’de kurulmuş. Ama bu şirketin teknoloji geliştirme ekibinin büyük kısmı Yunanistan’daymış.
Son zamanlarda, Londra ya da Dubai’ye gittiğimde, işlerini ilk olarak Türkiye’de kurmuş, sonrasında bu şehirlere taşımış olan girişimci dostlarıma daha sık rastlar oldum. Bu arkadaşlarımdan bazıları, işlerini daha hızlı büyütmek için bu şehirlere taşınmaya karar verdiler. Bazıları ise işlerini sattılar ve bir sonraki işlerini daha küresel niteliğe sahip bir yerde kurmaya karar verdiler. Ancak Türkiye ile yakın ilişkilerini devam ettiriyor. Çoğunun Türkiye’deki şirketlerde yatırımları da var ve dünyaya açılmalarına da yardımcı oluyorlar.
Geçen hafta Endeavor Türkiye Derneği, Akbank ile beraber, Türk diasporasında girişimciliği inceleyen bir rapor yayımladı. Rapora göre, dünyanın farklı yerlerindeki diasporamızdaki girişimcilerin S’ü Türkiye’deki girişimcilere, i’u ise dünyanın başka ülkelerindeki Türk girişimcilere mentorluk yapıyor. Yani kimse vatanıyla ilişkisini kesmemiş.
Diasporadaki girişimcilerimizi sahip oldukları belli niteliklere bakarak kendi içinde belli katmanlara ayırmak mümkün. İlk katman, Biontech’in kurucusu Özlem Türeci ve Uğur Şahin gibi eskiden göç edenlerin çocukları. İçlerinde çok kıymetli........
© Ekonomim
visit website