Teknolojide dünya nereye gidiyor, Türkiye ne yapmalı? Politika önerileri
Sene sonu yaklaşırken, yıl içinde gelişen bazı trendlere yukarıdan bakıp değerlendirme yapmakta fayda var. 2023’ün son iki yazısını bu trendlere ve 2024 yılına dair tahminlerime ayıracağım. Böylelikle de yıl boyunca yazdığım yazılara dağılmış olan fikirleri, bu trendler çerçevesinde bir araya getirmeye çalışacağım.
Bunun için bu yazıda ilk olarak küresel ölçekte hız kazanan teknoloji alanındaki düzenlemeler ve bu süreçte dünyanın alt kümelere ayrılması üzerinde durmak istiyorum. Son 20 yılda devlet kurumu, teknoloji alanındaki gelişmeleri kendi akışına bırakmış, “sonra gerekli düzenlemeleri yaparız” demişti. 2023 yılındaki gelişmeler bize gösterdi ki, devletlerin tavrı hızla dönüşürken izlenen politikalar da ülkelerin birbirinden ayrışmaya başladığı bir sürece işaret ediyor.
Mesela,
Yapay zekâ alanında 1-2 Kasım’da Londra’daki Bletchley Zirvesi’nde 28 devlet genel esaslar üzerine anlaştı. 8 önemli yapay zekâ şirketi de modellerini ön denetime açma taahhüdünde bulundu.
Çip alanındaki küresel yarış, yapay zekâ teknolojisinin trendlerine paralel olarak giderek hızlanıyor. Batılı ülkeler bu alandaki teknolojik üstünlüklerini Çin’e kaptırmamak için önemli adımlar atmaya başladı. Yapay zekânın alt yapısını oluşturan çip teknolojileri konusunda ABD, 2022’de Çin’e ambargo koymuştu. Şimdilerde ise ABD ve AB, çip yatırımlarına sağladıkları büyük teşvik programlarıyla bu alanda mümkün olduğunca daha konsolide ve bağımsız stratejiler geliştirmeye çalışıyor. Aynı zamanda AB, dünyadaki kurallara yön vermeyi umduğu Yapay Zekâ Kanunu’na Aralık ayında son halini verdi. Ancak, Avrupalılar önümüzdeki dönemde bu kanuna uyum sağlamak istemeyen şirketleri kaybetmekten korkuyor.
9 Eylül’de Delhi’de düzenlenen G20 Zirvesi’ne katılan ülkeler, fintek/kripto varlıklar alanında küresel düzenleme........
© Ekonomim
visit website