Teknoloji soğuk savaşı Körfez’de düğümlendi
Geçen hafta Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) meşhur yapay zekâ şirketi G42 ile Microsoft arasında önemli bir anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre Microsoft’un Başkan Yardımcısı Brad Smith, G42’nin yönetim kuruluna girecek. Smith, önemli bir isim. 2017’de büyük teknoloji şirketlerinin uluslararası sistemde tarafsız bir tutum içerisinde hareket ederken, bir yandan da kendi egemenlik alanlarını inşa ettikleri tespitini yapmıştı. Buna da “Dijital İsviçre” demişti. G42-Microsoft anlaşması neden önemli ve Türkiye için ne anlama geliyor, gelin bakalım.
G42, BAE’nin başkenti Abu Dabi’de 2018’de kurulmuş. Şirketin yönetim kurulu başkanı Tahnoun bin Zayed Al Nahyan. Kendisi hem BAE’nin ulusal güvenlik danışmanı hem de devlet başkanının kardeşi. G42’nin CEO’su ise ilginç biri. İsmi, Peng Xiao. Çin asıllı ama ABD vatandaşlığını alınca Çin vatandaşlığından çıkmış. Xiao, daha önce de Dark Matter isimli şirketin CEO’suymuş. Dark Matter, gazetecilerin ve politikacıların WhatsApp mesajlarını okumakta kullanılan İsrailli Pegasus uygulamasını Ortadoğu’ya pazarlayan şirket. İddiaya göre Suudi istihbaratı Cemal Kaşıkçı’nın yazışmalarını bu yazılım ile takip etmiş. Cemal Kaşıkçı’nın yazarı olduğu Washington Post gazetesinin ve Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un evlilik dışı ilişkisi de muhtemelen böyle bir yazılımla ortaya çıkmıştı. Bildiğiniz gibi Bezos boşandı ve eski eşi MacKenzie Scott ise şimdilerde dünyanın en zengin kadını.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, BAE’li mevkidaşı Tahnoun’a 2023 sonbaharında uyarıda bulunmuş ve ABD’ye ait kritik teknolojilerin Çin’e aktarılmasında G42’nin aracılık ettiğini söylemişti.........
© Ekonomim
visit website