Bir dünya devi daha Türkiye’den çekiliyor mu?
Bu haftaya “seçim sonrası yine internet siteleri kapatılıyor” söylentileriyle başladık. Gündemin ilk başlığı ise BTK’nın Twitter’a “bant daraltma” cezası verme aşamasına gelmesi. Bant daraltılınca Twitter’a erişemiyorsunuz. İkincisi, Meta’nın geçen sene Twitter’a rakip olarak sunduğu Threads uygulaması. Kendi ifadeleriyle, “Rekabet Kurumu kararını takiben” bu uygulama Türkiye’de hizmet vermeyi sonlandırdı. Dilerseniz bugün, bu iki konuyu yakından inceleyelim. Sonra da dünyadaki duruma bakalım.
2020’de yürürlüğe giren sosyal medya düzenlemeleri kapsamında günlük erişimi bir milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi. Twitter, bu yükümlülüğü yerine getirmediği için uzun süredir ceza alıyordu. Bu yaptırımlardan biri de BTK’nın Türkiye’den Twitter’a reklam verilmesini yasaklamasıydı. Daha önce yazdığım gibi bu tarz uygulamalarla kanunlara uymayan yabancı şirketlere değil, kendi şirketlerimize zarar veriyoruz. Zira şirketlerimizin bu tuhaf ceza nedeniyle ucuza reklam yapmasını engelliyoruz.
Bir süredir BTK, yasaya göre Twitter’a erişimi engellemesi gerekirken bu adımı atmıyordu. Seçimler de geride kalınca şimdi bu konuyu tekrar tartışmaya başladık. Meselenin bu noktaya taşınmasındaki bir neden de Elon Musk’ın Twitter’ı satın aldıktan sonra kamu ile ilişkilerle uğraşan herkesi işten çıkarması ve bu işleri kendisinin yapabileceğine kanaat getirmesiydi. Kahramanmaraş depremlerinde Twitter’la yaşanan kısa süreli krizde Türkiye’ye en yakın yerde bir personel kaldığını, bu kişinin de İrlanda’da olduğunu öğrenmiştik. Şimdi o kişi de işten çıkarılmış. Bu yüzden Türkiye’de içeriklerin hakaret, tehdit, ulusal güvenlik gibi nedenlerle engellenmesi gerektiğinde muhatap bulunamıyoruz. Zaten Elon Musk’a ulaşmak da pek kolay........
© Ekonomim
visit website