menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yoksul ve zengin enflasyonu

22 13
02.09.2024

ZAFER ÖZCİVAN

Ekonomist-Yazar

[email protected]

Yukarıdaki başlıktan da anlaşılacağı üzere ülkemizde maalesef zengin ve yoksulun enflasyonu farklılık göstermektedir. Çünkü harcama limitlerine bakıldığında zengin ve yoksulun farklı alışveriş yaptığı, yoksulun beslenmesi için gerekli gıda ürünlerine fiyatların yüksek olması nedeniyle ulaşmakta zorluk çektiği hatta ulaşamadığı buna mukabil yüksek gelirlilerin ise ihtiyaçlarının tümünü rahatça karşıladığı, enflasyon, hayat pahalılığı, alım gücünden etkilenmediği bilinen bir gerçektir.

Ülkemizde toplam nüfusun ’si bolluk ve zenginlik içinde yaşarken geri kalan kadarı ise kendi kendini geçindirmek zorunda hatta geçinememektedir. Bunun en büyük sebebi gelir dağılımında yaşanan adaletsizliktir. Bir başka gerçek ise toplam nüfusun %1’inin milli gelirden @ pay alması gerçeğidir.

TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon oranı yıllık a,78, aylık ise %3.23 tür. Ancak bu değerlerin gerçekle ilgisi olmayan, komik ürün fiyatları baz alınarak çıkarıldığı bir gerçektir. Açıklanan bu oranlar orta vadeli planda belirtildiği gibi mayıstan sonra düşme eğilimine gireceği öngörüsünde kaynaklanmaktadır. Son iki ayda akaryakıt, doğalgaz, elektrik fiyatlarına yüksek oranlı zamlar yapıldı ve gazprom tarafından doğalgaza bir zam daha yapılacağı gazetelerde yerini aldı. Bu durumda yazı sonlarına geldiğimiz şu günlerde fakir ve yoksul vatandaşlarımız için kışın son derece zor geçeceğini söylemek abartı olmayacaktır. Ayrıca haziran ayında gene TÜİK verilerine göre aylık enflasyon oranı %1,64 iken temmuz ayında bu oran %3.23 e yani iki katına çıkmıştır. Bu verilere göre enflasyon düştü demek mümkün değildir. Bir başka konu da temmuz ayında emekli ve memur maaşları arttırılacağı için TÜİK haziran ayı enflasyonunu düşük göstermiş olabilir. Aslında bir devlet kurumu olan TÜİK’e inanmak, güvenmek, hesaplamalarımızda bu kurumun verilerini baz almak durumumdayız ama yapılan hesaplamalarda baz alınan fiyatların gerçekle ilgisi olmadığının ortaya çıkması öteden beri gelen güvensizliği had safhaya çıkarmıştır. Zaten gerçek enflasyon oranı çarşıda, pazarda, markette yaşadığımız fiyat artışları olduğuna göre oran verilenim iki katı kadardır. Böyle yapmakla TÜİK........

© Ekonomim


Get it on Google Play