Yeni vergi cezaları can yakıyor
Mustafa Ak
Vizyon Şirket Ortağı
[email protected]
Kamuoyunun merakla beklediği 7524 sayılı Kanun başka bir deyişle Torba Kanun 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı. Kanunun birçok maddesi yürürlüğe girdi, bazı maddeleri yürürlüğe girmek için gün sayıyor.
Torba kanunun; yerel ve uluslararası asgari kurumlar vergisi, yatırım fon ve ortaklıklarının kazanç istisnasının sınırlandırılması, 5 yıl devreden KDV’nin gider yazılması, hasılat sayımı ve elektronik ticarete stopaja yönelik maddeleri öne çıkmaktadır.
Kanunun dikkat çıkan en önemli hükümleri esasında vergi cezalarında gerçekleştirilen kapsamlı düzenlemelerdir. Nitekim bu hükümler yürürlüğe girdikten sonra kamuoyunda tartışmalar başlamış, cezalar gündeme oturmuştur.
Bu yazımızda 7524 sayılı Kanun’la vergi cezalarında yapılan değişikliklerden öne çıkanları örneklerle ele alacağız.
Kayıt dışı faaliyette bulunana daha fazla ceza
Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 344. maddesinde yapılan düzenlemeye göre vergi dairesinin bilgisi dışında ticari, zirai veya mesleki faaliyette bulunarak vergi ziyaına sebebiyet verenlere vergi ziyaı cezası yüzde elli artırımlı kesilecek.
Genel olarak vergi ziyaı cezası, ziyaa uğratılan verginin bir katı olarak uygulanmaktadır. Yeni düzenlemeyle örneğin vergi dairesinin bilgisi dışında sürekli olarak gayrimenkul veya araç alıp satan veya yine vergi dairesinin bilgisi dışında sürekli olarak hukuki danışmanlık yapan kişilere verginin 1 katı yerine 1,5 katı ceza kesilecek. Bu örnekler artırılabilir.
Burada bir mahzura da değinmemiz gerekiyor. Bazı durumlarda ticari veya mesleki iş ve işlemlerin mükellefiyet gerektirip gerektirmediği tartışmalı olabiliyor. Örneğin bir yıl içerisinde 2 adet gayrimenkul veya araç alıp satan kişinin durumu vergi mükellefiyetini gerektirir mi?
Bu tip gri alanlarda artırımlı ceza uygulaması tartışmalı hale gelebilir.
Fatura kesmemenin cezası değişti mi?
VUK’un 353. maddesinde yapılan düzenlemelerle bazı özel usulsüzlük cezaları yeniden belirlendi, bazılarının tekrarında artırımlı ceza uygulaması geldi.
Öncelikle şunu ifade edelim. Fatura ve serbest meslek makbuzunu düzenlemeyen ve almayanlara kesilen ceza değişmedi. Eskiden olduğu gibi bu belgelerin verilmemesi, alınmaması, yanlış meblağa yer verilmesi durumunda bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının ’u kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.
Ancak maddeye asgari ceza haddi eklendi. Buna göre kesilecek ceza, her bir belge için bir takvim yılı içinde ilk tespitte 10 bin TL’den, sonraki tespitlerde kanuna bağlı 2 sayılı cetvelde yer alan tutarlardan aşağı olamayacak.
Örnek: (A) A.Ş. 2024 Eylül ayında düzenlemesi gereken 50 bin TL tutarındaki faturayı düzenlememiştir.
Bu durumda firmaya kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası tutarı eski uygulamaya göre 50.000 x 0,1 = 5.000 TL olsa da yeni getirilen asgari ceza uygulaması nedeniyle kesilecek ceza 10.000 TL olacaktır.
AŞ’ye 2024 yılında bir faturayla ilgili daha ceza kesilirse yeni düzenleme gereği bu ceza yine oranında kesilecek ancak ceza tutarı 20 bin........
© Ekonomim
visit website