Uluslararası ticareti kolaylaştırmanın yolu olarak Singapur Konvansiyonu
Ege DEMİRALP
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu tarafından hazırlanan “Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu (Singapur Arabuluculuk Sözleşmesi)” 20 Aralık 2018 tarihinde BM Genel Kurulu’nun 73/198 sayılı kararıyla kabul edilmiştir.
7 Ağustos 2019 tarihinde Singapur’da imzaya açılan Konvansiyon, Türkiye dahil 50’nin üzerinde ülke tarafından imzalanmıştır. Türkiye’de 25 Şubat 2021 tarihinde “Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu”nun onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi kabul edilmiş olup 11 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlamış ve 11 Nisan 2022’de yürürlüğe girmiştir. İlk imzacılardan biri Türkiye’dir.
Arabuluculuk sonucunda yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu, bu konvansiyona taraf devletlere bazı imkanlar sağlamaktadır. Sözleşmenin giriş kısmında, ihtilaf halinde olan tarafların uyuşmazlığı dostane bir şekilde çözme çabalarında kendilerine yardımcı olmak için üçüncü kişi veya kişilerin yardımını talep ettiği bir ticari uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak uluslararası ticarette arabuluculuğun değerinin kabul edildiği ve yargılamaya alternatif olarak giderek daha fazla kullanıldığını belirtilmektedir. Arabuluculuğun kullanılmasının, uyuşmazlığın ticari bir ilişkinin sona ermesine yol açtığı durumları azaltmak, uluslararası ticari işlemlerin taraflarca yönetilmesini kolaylaştırmak ve........
© Ekonomim
visit website