menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gümrük Birliği’nin güncellenmesinde umut ışığı doğdu mu?

25 0
16.09.2024

REMZİ AKÇİN

Ünsped Gümrük Müş.

Yön. Krl. Başkanı

22 Ağustos 2024 tarihinde Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Gayri resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na (Gymnich) 5 yıl sonra davet edildiğini duyurdu.

Gymnich toplantıları, AB Dışişleri Bakanlarının güncel uluslararası konularda ser-bestçe görüş alışverişinde bulunmaları için gayri resmi ortam sağlanan toplantılardır. Türkiye bu daveti AB'nin bir "diyalog arayışı" ve bölgesel ve küresel sınamalar karşısında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğinin AB tarafından anlaşıldığına da işaret olduğunu değerlendirerek memnuniyetle kabul etti.

29 Ağustos'ta Brüksel'de gerçekleşen toplantı sonrasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından yapılan açıklamada; toplantıda, Türkiye-AB ilişkilerini kurumsal olarak nasıl ileri götürülebileceğinin ve küresel ve bölgesel konularda Türkiye ve AB arasında nasıl bir iş birliği geliştirilebileceğinin masaya yatırıldığını belirtti. Ayrıca, 2019'da askıya alınmış yerleşik diyalog mekanizmalarının tekrar letilmesi ve Türkiye'nin Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusundaki beklentilerinin sürdüğünü belirtti.

Bu açıklamalardan sonra ister istemez aklımıza "Acaba Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konu sunda bir umut ışığı doğdu mu?" sorusunu getirdi.

Gümrük Birliği, 1963 Ankara Anlaşması gereğince, AB üyeliği sürecinde yol alması gereken “Hazırlık Dönemi” ve “Geçiş Dönemi”nden sonraki üçüncü, üyelikten önceki son aşamadır. Gümrük Birliği, sadece malların serbest dolaşımını değil, aynı zamanda rekabet politikası, fikri ve sınai mülkiyet hakları gibi alanlarda da AB mevzuatına uyum yükümlülüğünü içermektedir. Gümrük Birliği bir hedef değil, Avrupa Birliği üyesi olabilmek için gerçekleştirilmesi gereken bir aşamadır. Genellikle beş yıl süren olan gümrük birliği süreci, Türkiye’ye gelince 29 yıl geçmesine rağmen bitmediği gibi ne zaman biteceği konusunda herhangi bir öngörü de bulunmamaktadır.

Türkiye’nin AB üyesi olup olamayacağının meçhul olması, gümrük birliğinin güncellenerek sürdürülmesini zorunlu hale getirmiştir. Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesi için 2014 yılından bu yana çaba sarf etmesine rağmen hala masaya bile oturabilmiş değil. 2015 yılında hız kazanan ve sonrasında gittikçe solan ümitler, 6 Nisan 2021 tarihinde AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da yaptıkları görüşme........

© Ekonomim


Get it on Google Play