İhracatta pazar çeşitliliğinin önemi
Tek müşteriye çalışan bir işletme, fiyat güncellemesinde anlaşmazlık çıkması ve müşterinin sipariş vermemesi üzerine bir anda duvara çarpmış gibi durdu. Maddi durumlarının iyi olmasına güvenerek “ Dayanırız ve yeni müşteri buluruz “ diyordu. Ancak hazıra dağ dayanmaz özdeyişi de orada duruyor.
Ayrıca “ Yumurtaların hepsini aynı sepete koymayın “ özdeyişi duyulmamış mıydı?
Başka bir dostumuza ihracat çalışmalarının nasıl gittiğini sorduğumda, “ Hocam iyi bir müşterim var” diyerek, başka bir yere bakmayı düşünmediğini söylemişti.
Aradan geçen epey bir zaman sonra telaşla beni aramıştı. Heyecanının nedenini sorduğumda “Müşteri ödememi ciddi boyutta kesmiş” diyerek olayın detayını anlattı.
Müşterisinin yeni muhasebecisinin uluslararası ticaretteki eksik bilgisi nedeniyle yanlış bir uygulama yapılmıştı. Açıklama yolladık, düzeltme yaptırdık ve paranın tamamı geldi.
Çözüm sonrası arkadaşımıza sordum "Tek müşteriyle çalışmanın sakıncasını anlatıp hem pazar hem de müşteri çeşitlendirmesini salık vermiştim hatırladın mı?”
Bir başka dostumuz da müşterisine ciddi boyutta ihracat yapıyor ve o arada kendisine gelen başka yabancı bir müşterisine de küçük bir miktar ürün tedarik ediyordu.
O da bir gün arayıp acilen görüşmek istediğini söyledi. Almanya’daki büyük müşterisi batmış ve kayyum tayin edilecekmiş. Telaşının arkasındaki neden de bu müşteride epeyce bir alacağı birikmiş olması Uzun süren çabalarımız sonucunda ve biraz eziyetli olsa da alacaklarının önemli bir kısmının tahsilatı sağlandı.
Bu dostumuz da farklı pazarlara, ihracat yapılan ülke ve müşteri sayısının artırılmasına çok sıcak bakmıyordu.
Artan ihracatın hem........
© Ekonomim
visit website