“Keklik öttürme toplantılarının” müşterisi varsa verimlilik piyade kalır
Yıllar önce Elazığ’da günlük argo dilinde “geyik muhabbetleri” denen boş konuşmalara “keklik öttürme” dendiğini öğrenmiştim.
Ülkemize enerji israf ettiren önemli etkenlerden biri de, yapılan yüzlerce değerlendirme toplantısının “keklik öttürme toplantılarına” dönüşmesi. Merkez düşüncesi olmayan, önceden belirlenmiş gündeme uygun ilerlemeyen, tutanak özeti yapılmayan, sonuç bildirgesi yayınlanmayan, bir sonraki adımın gündemini belirlemeyen “bayrak gösterme toplantılarının üretkenliği ve verimliliği” enine boyuna sorgulanmalı.
Uzun yıllardır ülkemizin hemen her yerinde toplantılara katılmış ve aktif görevler almış olmanın birikimleri, toplantıların üretkenliğini ve verimliliğini düşüren beş sorumluluk alanına yoğunlaşmamız gerektiğini söyletiyor bana: Düzenleyenler ve katılanlar, değerlendirme yapanlar, kolaylaştırıcılar, karar özetleri ve sonuç bildirileri.
Düzenleyenler ve katılanlar
Toplantıları düzenleyenlerin ve katılanların zihninde, toplantının neden yapıldığı, hangi sorunlara çözüm üretilmek istendiği netleşmiş olmalı. Toplantı öncesi özgür, katılımcı ve kapsayıcı sorgulamalar yapılırsa, amaç netleşir, yaratılmak istenen sonuç berraklaşır, doğru bir bakışışı ve gerekli bilinçle işe koyulmak mümkün olur.
Toplantının “merkez düşüncesi” belli değilse, disiplinli ve odaklı sorgulama yapılabilir mi?
Ülkemizde değişik çıkar guruplarına mensup olanların bir araya geldikleri, homojenlikten uzak toplantılar, merkez düşüncesi de sorgulanmayınca “bayrak gösterme toplantılarını” aşamıyor; o nedenle çeyrek yüzyıldır konuştuğumuz aynı konularda bir adım ileri gidememiş olmanın sıkıntılarını yaşıyoruz.
Toplantıları “…miş gibi yapma” tuzaklarına düşürmemek için düzenleyici ve katılımcılar birinci derecede sorumludur. Sonuç üretmek için değil , “faaliyet olsun” diye yapılan toplantılar; “keklik öttürmekten” öteye gidemiyor; toplantıya düzenleyenlerin “kuru avuntularını” tatmin etmekten başka işe yaramıyor.
Toplantı düzenleyenler ve katılanlar kendilerine öncesi şu sorunun cevabını vermeli : ”Biz bu toplantıyla nasıl bir sonuç yaratmak için düzenliyoruz?”
Yaratmak istenen sonuçla ilgili soru içtenlikle sorulursa, her konuya yanıt verirmiş gibi yapan, her derde çare ürettiğine inanan, ciddi fikirleri yerine sloganlara........
© Ekonomim
visit website