61 yıldır uygulanan “Vergide Uzlaşma Müessesesi” fiilen kaldırılmış bulunuyor!
“Bumerang etkisi” toplumda çok sık kullanılan bir kavram. Bilindiği üzere “bumerang”, ilk kez Avustralya yerlileri Aborjinler tarafından kullanılan ve ağaçtan yapılan kıvrık bir av aletidir. Ne kadar şiddetli fırlatılırsa fırlatılsın, hedefindeki avı vuramaması durumunda, dönüp dolaşıp fırlatanı vurmasıyla ya da avlamasıyla ün yapmış bir alet olarak bilinir.
Bumerang, toplumsal-siyasal gelişmeler ya da olaylar arasındaki karşılıklı neden-sonuç ilişkilerini açıklamak için sosyal bilimciler tarafından daha çok “Bumerang etkisi” kavramı ile ifade edilir. Belli bir etkinin sonucunda ortaya çıkan tepkinin olumsuz olarak geri dönmesi, toplumsal-siyasal olaylarda genellikle “bumerang etkisi” olarak değerlendirilir. Bu anlamıyla bumerang etkisi, hedefine ulaşmayan bir girişim ya da mesajın geri dönerek, girişimi yapanı ya da mesajı vereni vurması anlamını içerir.
Bumerang etkisi de nereden çıktı diye sormayın.
Bugünlerde özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in şahsında oluşan ve kamuoyuna da yansıyan gelişmeler bunu hatırlattı.
Şöyle ki; son birkaç haftadır bir vergi tasarısı konusu ya da garabeti (!) ortalıkta dolaşıyor. Aslında vergi reformu diye başlatılan algı çok kısa zamanda yanılgıya dönüşme yolunda. Anlaşılan şu ki gündeme getirilen vergi taslağı, yolun sonunda yola çıktığı halinden çok daha güdük ya da tanınmaz hale gelecek.
Tam vergi kanun taslağına konsantre olunmuşken yeni bir çılgınlık ya da gariplik daha ortaya çıktı. Bu sefer de yasal düzenleme şeklindeki “vergide uzlaşma müessesesi” bir idari tasarrufla fiilen yürürlükten kaldırıldı.
Basına da yansıyan haberlere göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, tüm vergi dairelerine talimat göndererek vergi........
© Ekonomim
visit website