Poster Çocuğu
Teknolojik ilerleme aşamasına ulaşıp kendini tekrar tekrar yok eden bir dünyayı tasvir eden “A Canticle for Leibowitz” romanında, ilerleme olarak kabul edeceğimiz şey insanoğlunun ahlaki kapasitesi açısından değil, yalnızca teknolojik açıdan gerçekleşir. Roman, bu kez bilgiyi korumayı uman keşişlerin, dünyanın çöllerine değil, yakın yıldızların etrafında keşfedilen yeni gezegenlere gidiyor.
Karşılaştığımız en büyük sorunlardan birinin ahlaki veya etik ilerlememizin teknolojik ve bilimsel ilerlememize ayak uyduramaması olduğunu söylemek bir klişedir ancak bir şeyi klişe olarak etiketlemek onun mutlaka doğru olmadığı anlamına gelmez. “A Canticle for Leibowitz”’in yazarı Miller, teknolojik ve ahlaki kapasitemiz arasındaki bu ayrılığın bizim için en büyük tehlikeyi oluşturduğuna dair derin bir tarihsel kaygıdan yararlanıyordu ve sorunu belirli ve çok yararlı bir şekilde tanımlıyordu.
Yurt dışı ve yurt içi piyasalar için olumlu görüşlerimiz devam ediyor. Bir sonraki durağın “stagflasyon” yani “risk off” rejimi olacağını düşünüyoruz ama buna yönelik pozisyon almanın da henüz erken olduğunu düşünüyoruz.
Her dönemin bir “poster çocuğu” vardır. Bu döneminki de Nvidia. Nvidia'nın bu yılki yüzde 110'luk kazancı, şirketin değerini Almanya'nın tüm piyasa kapitalizasyonunun üzerine çıkarmak için yetti. Yapay zekâ poster çocuğu, Şubat başında Avustralya'yı geride bıraktı, birkaç hafta sonra Güney Kore'yi geçti ve Perşembe kapanışı itibarıyla şu anda Almanya'nın da üzerinde yer alıyor. Bir sonraki yüzde 20'lik artış muhtemelen, Suudi Arabistan ve Kanada'yı da listeye ekleyecektir. Nvidia’nın 10 trilyon doları aşması halinde bu durum, onu ABD dışındaki tüm dünya borsalarından daha büyük hale getirecek.
Nvidia'nın hisseleri bu hafta yüzde........
© Ekonomim
visit website