Anayasa değişikliği ekonomi gündemini değiştirir mi?
Biraz geriye giderek başlayalım.
1982 Anayasası, 7 Kasım 1982’de halkoyuna sunuldu ve yüzde 92,5 oyla kabul edildi. 1982’de kabul edilen bu anayasada ilk değişiklik 1987’de yapıldı ve siyasi yasak getirilen siyasetçilerin yasaklarının kaldırılıp kaldırılmaması halkoyuna sunuldu. Dönemin Başbakanı Turgut Özal bu hamlesiyle 1980 döneminde siyaset yapan ve yasaklı olan tüm siyasetçileri tek referandumla “sandığa gömmek” ve sonrasında dikensiz gül bahçesinde siyaset yapmayı amaçlıyordu. Sandıkta kıl payı denebilecek 75 bin oy farkla eski siyasetçilerin yasağının kalkması yönünde bir sonuç çıktı ve Özal’ın istediği olmadı.
1987’de yapılan ilk değişiklikten 21 Ocak 2017’de yapılan son değişikliğe kadar 19 kez Anayasa değişikliği yapıldı. Bunlardan dördü halk oylamasıyla, diğerleri ise Meclis’te yeterli çoğunluk sağlanarak gerçekleştirildi. Anayasa’da 1987-2001 arasında yedi kez değişiklik yapılmasına karşın, AK Parti iktidarı süresince 12 kez değişiklik yapıldı.
AK Parti iktidarında yapılan ilk anayasa değişikliği, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Erdoğan’ı AK Parti Genel Merkezi’nde ziyaret etmesinin ardından kamuoyuna duyuruldu. Partisi iktidar olan bir genel başkanın parlamento dışında kalması, hükümet sorumluluğunu üstlenmemesi siyaseten abes olacağı düşüncesiyle Erdoğan’ı parlamentoya taşıyabilmenin yolları arandı. Anayasa’nın “Milletvekili seçilme yeterliliği” başlıklı 76. maddesi ve “Seçimlerin geriye bırakılması ve ara seçimler” başlıklı 78. maddesi CHP’nin de desteğiyle 27 Aralık 2002’de değiştirildi ve Erdoğan’ın Siirt ara seçimleri ile milletvekili ve başbakan olmasının yolu açıldı.
Gerisini biliyorsunuz… “Yetmez ama evet” referandumları, yargının denetim altına alınması değişiklikleri, başkanlık sistemi vs vs…
Şimdi gelelim bugüne; bugün hiçbir şekilde iktidar bloğunun anayasa değişikliği için milletvekili sayısı yetmiyor. O yüzden referandum sayısına ulaşabilmek için CHP ve DEM dışındaki partilerin firesiz oyuna, referandumsuz kabul edilecek bir değişiklik içinse diğer muhalefet partilerine ek olarak hiç olmazsa 40 milletvekilinin (CHP’li ya da DEM’li) oylarına ihtiyaç var.
İşte böyle bir ortamda önce Erdoğan-Özel görüşmesi ardından MHP lideri Bahçeli’nin sosyal medya paylaşımı, gündeme geldi.
Sırasıyla gidelim, önce Erdoğan-Özel görüşmesi.
Bu süreçte Erdoğan-Özel görüşmesi kime ne yarar sağlayacak, bunu........
© Ekonomim
visit website