Hissedilen enflasyon ve hissedilen göç
Hissettiğimiz ama sayısal değer olarak şimdiye kadar ulaşamadığımız hep merak ettiğimiz enflasyon ve göç gibi sıkıntılarla ilgili veriler gelmeye başladı.
Vatandaşların, ekonomi çevrelerinin yıllardır yakındığı TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon oranı ile altında ezildiğimiz enflasyon arasında büyük fark var yakınmaları nihayet karşılık buldu. TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon oranıyla vatandaşın hayat pahalılığı olarak hissettiği enflasyon arasında en az 2 kat fark bulunduğu uzmanların ekonomi yönetimine yaptığı sunumlara yansıdı. EKONOMİ’nin aldığı bilgilerden sonra elbette TÜİK’in yüzde 64,7 olarak açıklanan 2023 enflasyonunu en az yüzde 129 olarak hissettiğimizi düşünebiliriz. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken önemli bir konu var. Ekonomi yönetimi hissedilen enflasyonu kafaya takmışken, TÜİK’in samimi analizleri sunumlara yansımışken, “Bak ENAG’ın açıkladığı orana geldiler,” kolaycılığına başvurmamak gerekiyor.
Masa başında aylık enflasyon hesaplayan ve iddialı şekilde açıklayan ancak, son 3 yıldaki veri serilerini paylaşmayan, veri kapsamını açıklamayan ENAG ile TÜİK’i aynı kefeye koymak akıl işi değil. Yanı sıra ENAG’ın varlığının TÜİK’in veri güvenliği tartışmasını canlı tutarak önemli bir işlevi yerine getirdiği de bir gerçek. Çok yüksek enflasyon TÜİK ve ENAG verilerini biraz birbirine yaklaştırırken Ekonomi yönetiminin dezenflasyon süreci öncesinde “hissedilen enflasyonu” artık dikkate alıyor olması sevindirici bir gelişme. Çok kolay eleştirebildiğimiz TÜİK’in, 81 il ve........
© Ekonomim
visit website