menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sosyal medya nasıl yönetilir?

4 0
08.08.2024

Instagram’ın kapatılmasının farklı boyutları var. Siyasi boyutu bir kenara bırakarak konuyu bir sosyal medya yönetimi sorunu olarak ele almak istiyorum. Teknoloji-demokrasi ilişkisine baktığımda, mahalle muhtarımızın yaptığı Facebook paylaşımı ile bu alanda çok daha iyi bir yönetim örneği oluşturduğunu görüyorum.

Bu yazıyı yazmak için bilgisayar başına oturduğumda bilgisayarın kenarından bir bildirim çıktı. Windows 11 güncellemesinin ardından laptopum ile aramızdaki ilişki, onun kendi kafasına göre takılmasına dönüştü. Her güncellemeden sonra hayatıma farklı biçimlerde müdahale ediyor. Ben de genellikle bana verdiği mesajları dikkate almadan yoluma devam ediyorum. Önemli şeyleri kaçırabileceğim endişesine sahibim ancak bana hava sıcaklığının kaç derece olduğunu söylemek için konum bilgimi alan bir psikopat bilgisayarın sözünü dinleyecek değilim.

Microsoft’un atanmış yeni işletim sisteminin lisans anlaşmasını okuduğumda, daha önce benim kontrolümde olan ya da öyle olduğuna inandığım güncellemelerin de elimden gittiğini anladım. İşletim sistemi, “bilgisayarın düzgün çalışmıyor” diyerek arada sırada bilgi toplayıp bilgisayarı yeniden başlatıyor. Sonuçta zamanında kendi seçtiğim ve hepsi birbirinden farklı olan Linux dağıtımları karşısında sıradan insanların bilgisayar kullanırken daha az sorun yaşamasına neden olacak bir çözüm olarak savunduğum işletim sistemi, benim adıma karar veren bir unsura dönüştü.

Daha önce akıllı şehirler ile ilgili yazımda, Kaspersky Kurucusu ve CEO’su Eugene Kaspersky’nin akıllı şehirler için yeni bir işletim sistemi geliştirdiklerine ilişkin sözlerini aktarmış ve İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) yapısını örnek aldığını yazmıştım. Bu, sistemin yönetimine eklenen bir kontrol mühendisi ile herkesin erişim izinlerinin düzenlenmesi ile kullanıcıların servislere erişmesini ancak bunu yaparken birbirlerinin alanına müdahalede bulunmamasını sağlanıyor. Kaspersky’nin dahiyane bulduğum bu yaklaşımını tekrar gündeme getirmemin nedeni, geçen seçimde yeniden göreve getirdiğimiz Rasimpaşa Mahalle Muhtarı Sultan Aksu’nun Facebook mesajının önüme düşmesi. Eugene Kaspersky’nin Sultan Hanım ile tanışmasında yarar olabileceğini düşünmemi sağlayan Facebook paylaşımı şöyle:

“BİLGİLENDİRME

Bizler bu sayfada hiçbir şekilde herhangi bir şeyin satışına onay vermiyoruz. Bu grupta komşularımız ancak birbirleri ile dayanışır ve paylaşır. Facebook yeni bir üye hilesi yapmış bazı grup üyelerine otomatik onay yetkisi vermiş lütfen bu yetkide olan komşularımız bizlere sormadan hiçbir paylaşımı onaylamasınlar.”

Sultan Aksu son derece aktif ve mahallenin yaş ortalaması düşünüldüğünde doğru bir tercih olan Facebook’u kullanarak mahalle sakinleri ile iletişim kuruyor. Mahalleyi ilgilendiren konulardan haberdar olması ve bu şekilde mahalle sakinlerini bilgilendirmesi, demokrasinin tesisi konusunda önemli bir araç oluşturuyor. Facebook’un politikasının ne anlama geldiğini sorgulamak da biz vatandaşlara düşüyor. Eğer muhtarımızın uyarısındaki durum geçerliyse, Facebook’un satın aldığı ve bugün Meta bünyesinde yer alan Instagram’ın kapalı olduğu bir dönemde böyle bir hamle yapmasının ne anlama geldiğini, bu mecraları yönetme iddiasında olan kamu otoritelerinin de anlaması ve bizleri bu konuda bilgilendirmesi gerekiyor. Bunun birkaç boyutu var. 2010’da Kevin Systrom ve Mike Krieger’in kurduğu Instagram’ın, kısa sürede büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşmasının ardından 2012’de Facebook........

© Ekonomim


Get it on Google Play