Etkileyici rakamları, rakamsal etkiye çevirmek gerekiyor
İTÜ ARI Teknokent üzerinden ekonomik kalkınma kurgulamaya bu yazıda devam edip işi bağlayacağım. 11 milyar dolara ulaşan bir ciro varken bu adam ne diyor diye sorabilirsiniz. İki adet pizzaya 10 bin bitcoin ödemekten üzüntü duymamayı kastediyorum.
Binance’in daveti ile USLA’da 21 Mayıs’ta pizza yapıp yiyenlerin arasında yer aldım. Bir başka toplantıyı izlemeyi planlıyordum ama konuşmak istediğim bazı konuları da ele almak için kararımı değiştirmek. Bundan karşılıklı konuşma fırsatlarını değerlendirmenin dinlemekten daha önemli olduğunu düşünmeye başladığımı anlayabilirsiniz. Bu kadar ilgi çekici ismin konuşmak için İstanbul’a akın ettiği bir dönemde söylemesi garip gelebilir ancak karşılıklı konuşmanın iş sonuçları her zaman dinlemekten daha büyüktür inancımı dile getireyim.
İkinci olarak vurgulamak istediğim, USLA’nın Topkapı Üniversitesi’ne bağlı bir eğitim kurumu olması. Yani akademik bir çalışma yapmış oldum ve ardından katıldığım Google toplantısında yapay zekâ ile ülkenin kalkınmasına ne kadar etki edilebileceğine dair bazı rakamlar dinledim. Yani dinlemeye de karşı değilim ancak bugünkü yazıda ben de kendimi ifade ettikten sonra bu rakamları konuşmamız gerekecek.
İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Attila Dikbaş ile bir saat olarak planlayıp iki saatin üzerine taşan görüşmemizin ilk ve en önemli çıktısı olarak, teknoparklarda üretilen teknolojinin Türkiye çapında üretimde kullanılması gerektiği olmuştu. Yani benim çıkardığım bu olmuştu. Bu yapılmadığı takdirde startup geliştirmenin gayrimenkul geliştirme gibi şık bir ifade kullansak da inşaat yap-satçılığından farkı olmayacağını dile getirmiştim.
Buradan konuya devam ederken bu ifadeleri nasıl bir ekonomik ve organizasyonel büyüklük ile ilgili kullandığımı da tespit etmek isterim.
Bana iletilen bilgi notunda, İTÜ ARI Teknokent’in 2020 itibariyle 8,6 milyar dolar (26 milyar lira) olan kümülatif cirosunun 2023’te 11 milyar dolara (65 milyar lira) yükseldiği ifade ediliyor. Kümülatif ihracat rakamı ise 2020’de 800 milyon dolar (2,9 milyar lira) iken 2023’te 1,1 milyar dolara (7,4 milyar lira) oluyor. Attila Hoca, “2020 yılından bu yana ciromuz TL cinsinden altı kat büyüdü, ülke ekonomisine sunduğumuz katkılardan mutluluk duyuyoruz. İhracatımız ise dolar cinsinden büyüklüğünü korudu, TL cinsinden 3,5 kat arttı. Türkiye’ye teknoloji girişimciliğini yaymak, teknoloji transferine yardımcı olmak ve yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik altyapıyı sağlama hedefleriyle 2002 yılından bu yana yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde bugün 10 binamızda; 330’dan fazla firmaya ev sahipliği yapıyor ve 8 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz” diyor.
İTÜ ARI Teknokent’in geldiğimiz noktada yapması gereken ve benim........
© Ekonomim
visit website