Kültürel Zekâ ve Adaptasyon
Küreselleşme ve bilişim teknolojilerindeki gelişmeler, dünyayı global bir köy haline getirmiştir. Toplumda ve özellikle de iş dünyasında, ülkeler arasındaki sınırların kalktığı, ekonomilerin birleştiği ve bunun sonucu olarak kültürlerin birbirlerine benzediği görüşü yaygındır. Diğer taraftan da bütün gelişmelere rağmen, kültürel farklılıkların hâlâ geçerli olduğu, hatta daha belirgin ve ayrıştırıcı hale geldiği de gözlemlenmektedir.
Günümüzde hangi ülkede olursa olsun, farklı kültürlerden insanlarla etkileşim halinde olmaktan kaçınmak mümkün değildir. Bu konuda üzerinde en çok durulması gereken konular, farklı kültürden gelen insanların bulundukları ülke veya bölgenin kültürüne adapte olabilmeleri ve farklı kültürlerden insanlarla başarılı bir etkileşim içinde olabilmeleridir. Zira bilindiği gibi, günümüzde birçok işletme çok kültürlüdür ve dünyanın onlarca yerinde faaliyet göstermektedirler. Örneğin, ürünler, bir ülkede tasarlanmakta, üretimi birçok ülkede gerçekleşmekte ve yüzlerce ülkede satışa sunulmaktadır. Böyle bir durum, farklı kültürlerden insanların bir araya gelerek verimli ve etkili işler yapmasını kaçınılmaz yapmaktadır. Bu nedenle işletmenin nerede faaliyet gösterdiğinden bağımsız olarak, tüm çalışanların etkili iletişim içinde olmaları, birbirlerini tamamlamaları ve aynı hedefleri içselleştirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, işletmenin uyum içinde, planlı ve verimli çalışması mümkün olmayabilir.
Ayrıca, şirket satın almaları, birleşmeler ve ortaklıklar, iş dünyasının ve işletmelerin yaşantısı ciddi bir şekilde etkilemektedir ve doğal olarak farklı kültürleri karşı karşıya getirmektedirler.
P.Christopher Earley (London Business School) ve Elaine Mosakowski (University of Colorado at Boulder), sınırların geçilmesinin rutin bir hale geldiği bir dünyada, kültürel becerilerin sadece bankacılar ya da........
© Ekonomim
visit website