İletişimde “Ben Dili” ve “Sen Dili”
Geçen hafta yazmaya başladığım “İletişim” ile ilgili mini yazı dizisine devam ediyorum. Bu yazılarda söz edeceğim bazı iletişim teknikleri iş hayatında olduğu gibi sosyal hayatta da son derece önemlidir.
Son yıllarda iletişimde, özellikle karşılıklı görüşmelerde veya çatışmalarda giderek daha çok dikkati çeken bir konu, bireylerin aralarında konuşurken veya haberleşirken kullandıkları cümleler ve sözcüklerdir. Doğal olarak, insanlar kendilerine bir şey anlatılırken, seçilen sözcüklere çok dikkat etmekte, bazen de yanlış kullanılan sözcüklerden olumsuz yönde etkilenmektedirler. Bu da etkili iletişimi engellemektedir. Burada bir parantez açarak, iletişimin sadece sözcüklerden ibaret olmadığı, ek olarak “Beden Dili”nin de çok önemli bir rol oynadığını ifade etmek gerekmektedir. Ancak bu yazımda öncelikle “Sözel” iletişimden söz edeceğim.
A.B.D.’li Klinik Psikolog Thomas Gordon (1918-2002), kişiler arası iletişimde empati ve anlayışın önemini vurgulamış ve çatışma çözme becerilerini geliştirmeyi hedefleyerek, 1960 yılından itibaren, “Etkili İletişim Yöntemleri” konusunda değerli görüşler ortaya atmıştır. Bunların başında “Gordon Modeli” olarak tanınan “Ben Dili ve Sen Dili Tekniği” gelmektedir.
"Ben Dili" ve "Sen Dili," iletişimde kullanılan iki farklı yaklaşımdır ve........
© Ekonomim
visit website