10 soruda ‘gri liste’
Cuma günü FATF’nin Singapur’da yapılan toplantısında Türkiye, gri listeden çıkarıldı. FATF nedir, neden gri listeye girdik, nasıl çıktık, bunun sonuçları ne olabilir gelin birlikte bakalım.
1- FATF nedir?
FATF (Financial Action Task Force-Mali Eylem Gücü), G7 ülkelerinin 1989 yılında yaptıkları toplantıda kara para aklamanın önlenmesi amacıyla kuruldu. Kuruluşunda 16 ülke yer aldığı FATF’ye Türkiye 24 Eylül 1991 tarihinde üye oldu. Örgütün 40 üyesi var ancak bunlardan biri olan Rusya’nın üyeliği 2023 yılında askıya alındı.
2- FATF ne iş yapar?
FATF’nin üç temel fonksiyonu var: Kara para aklamayı ve terörizmin nasıl finanse edildiğini araştırmak, bunlardan doğan riski azaltmak için küresel standartlar belirlemek ve düzenlemelerin ülkeler tarafından uygulanıp uygulanmadığını denetlemek. Denetimler üye ülkelerdeki kamu görevlileri tarafından yapılıyor ancak eyleme dönük kararlar genel FATF genel kurulunda veriliyor.
3- Gri liste ve kara liste nedir?
Örgütün kara para aklama ve terörizmin finansmanına yönelik 40 tavsiyesi var. Yapılan denetimler sonucunda bu tavsiyelere uyum göstermeyen ülkeler kara listeye, kısmen uyum gösteren ve mücadelede yetersiz kalan ülkeleri ise gri listeye alınıyor. Bu listeye alınan ülkeler, FATF tarafından belirlenen standartlara tam uyum sağlamamış, ancak eksikliklerini gidermek için taahhütte bulunmuş ülkeler. Ülkelerin mevzuat ve uygulamaları örgüt tarafından düzenli olarak izleniyor, değerlendirmeler sonucunda ilerleme kaydedilirse, listelerdeki durumu revize ediliyor.
4- Kara listedeki ülkeler
İran, Kuzey Kore ve Myanmar şu anda kara listedeki ülkeler
5- Gri listedeki ülkeler
Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal,........
© Ekonomim
visit website